Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor zimi
  • 30.11.2023. 07:30

Priprema i čuvanje traktora zimi - što s gorivom i akumulatorom?

Očistite i provjerite u kakvom je stanju. Što je potrebno učiniti prije pojave niskih temperatura, a što redovno provjeravati?

Foto: Depositphoto/paulgulea.gmail.com
  • 7.559
  • 419
  • 0

Zima je razdoblje kada se traktori manje koriste, ali za poljoprivrednike to ne znači da će stroj ostaviti bilo gdje i time je priča završena do proljeća. Zbog niskih temperatura i vlage mogu nastati ozbiljni kvarovi, a ne treba zaboraviti ni štetnike poput glodavaca.

Potrebno je traktor pripremiti za zimu i ako ga ne koristite i ako ga koristite, jer ćete mu tako produžiti radni vijek i spriječite pojavu kvarova. To će vam uštedjeti vrijeme, novac i smanjiti stres.

Prvi korak je čišćenje

Rad u polju ili na farmi znači da je prljav ne samo na vanjskom dijelu, već se prašina i nečistoće uvlače duboko u sami stroj. Potrebno je sve očistiti i po mogućnosti očetkati ili oprati.

Dobro očistite kabinu. Ostaci hrane, žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda privlače glodavce (miševe i štakore) koji će izgristi sve što mogu. Zbog njih najčešće stradaju kablovi i elektronika. Obavite dubinsko čišćenje prije nego što ćete traktor parkirati ispod nadstrešnice ili u garaži. Uklonite svu prljavštinu i pustite da se osuši kako ne bi došlo do formiranja hrđe.

Provjeravajte stanje

Priprema i redovne provjere su od izuzetne važnosti za održavanje tijekom zime. Provjerite tlak u gumama, kabele, razinu i kvalitetu motornog ulja, goriva, rashladnog sredstva, filter, kočnice, bateriju.

Obratite pažnju na vodu. Zbog vremenskih prilika nakuplja se u spremnicima, posebno ako je traktor parkiran na otvorenom ili pod nadstrešnicom. Potrebno ju je uklanjati, jer dovodi do hrđanja i drugih oštećenja koja nas mogu preskupo koštati.

Provjerite u kakvom su stanju gumeni elementi. Tijekom vremena gube elastičnost i postaju krti, a tijekom rada se pohabaju. Pregledajte gume, crijeva, remene, izolatore kabela. Po njih je pogubna kombinacija vode i niskih temperatura koje dovode do smrzavanja i do pucanja.

Što s gorivom i akumulatorom?

Ako vam je ostalo gorivo u spremniku, moguće su dvije opcije. Prva je da ga u potpunosti zamijenite zimskim gorivom koje u sebi sadrži tvari koje sprječavaju smrzavanje, a druga je da u već postojeće dodate proizvode koji to omogućavaju. Obratite pažnju ako koristite biodizel. Promijenite filter za gorivo.

Tijekom zime akumulatori se ubrzano troše, a kako bi im produžili životni vijek potrebno ih je ukloniti ako želimo dugotrajno uskladištiti traktor. Što su duže na hladnom troše se i na kraju ostaju prazni. Čuvajte ih na toplom i suhom mjestu, dopunite ako je neophodno.


Tagovi

Traktor Traktor zimi Čuvanje traktora Zimovanje traktora Gorivo u traktoru Akumulator traktora


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled