Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rana svinjokolja
  • 25.10.2023. 13:30

Prisilna svinjokolja na +25°C dovela i do nestašice zamrzivača!?

Povećano zanimanje nije iznenađenje samo za trgovce, već i za proizvođače i dobavljače. Doznali smo i kad će biti dostupni oni najtraženiji, od 400 litara na više.

Foto: Karolina Rastija
  • 626
  • 33
  • 0

Ubrzano klanje svinja na gospodarstvima, posebice u dijelovima Osječko-baranjske županije koja nisu u zaraženim ili zonama zabrana zbog afričke svinjske kuge, uz činjenicu da se odvija nikad ranija svinjokolja i u temperaturnim uvjetima koji ne pogoduju čuvanju mesa, izazvalo je i nestašicu zamrzivača diljem Slavonije pa i u najvećem gradu regije, Osijeku. 

"Da, točno je. U posljednje vrijeme zaista postoji izrazita potražnja za zamrzivačima, posebice onima veće zapremine, od 400 litara ili više", potvrđuje nam voditelj marketinga tvrtke Vinkoprom, Marijan Lamešić

Kako kaže, ovo povećano zanimanje nije iznenađenje samo za trgovce, već i za proizvođače i dobavljače, što je rezultiralo privremenim pomanjkanjem na tržištu. "U našem poduzeću imamo trenutno na raspolaganju zamrzivače kapaciteta do 300 litara. Međutim, tražene veličine, od 400 litara i više, očekujemo da će biti dostupne krajem sljedećeg tjedna", otkriva navodeći da nakon tog termina, očekuju da će cijela ponuda ponovno biti na raspolaganju te da će zadovoljiti potrebe tržišta. 

Slično je i u drugim trgovačkim društvima koja se bave bijelom tehnikom.

Tako je bizovačka Elektrooprema objavila da su im stigli zamrzivači od 450 litara, dok u ponudi imaju i one od 360 i 400 litara. 

Razlog pojačanje potražnje je jednostavan. Klasična, tradicijska prerada u suhomesnate proizvode nemoguća je na temperaturama od +25C, a naredba o klanju do 31. listopada je na snazi. Stoga su mnogi posegnuli za zamrzivačima pa će, kažu, pokušati kad vrijeme dozvoli u preradu ići s odmrznutim mesom. 

"Svaki dan je neka nova naredba, nova zona gdje zabranjuju klanje. E pa, ne dam im svoje! Zaklat ću sam pa makar imati mesa", komentira nam jedan od uzgajivača iz sela nedaleko Osijeka, ogorčen stanjem na terenu, a koji je, srećom, pitanje potrebne "škrinje" riješio. 


Tagovi

Klanje svinja Zamrzivači Nestašica Velika potražnja Afrička svinjska kuga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB