Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Komunikator godine
  • 16.10.2023. 16:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prof.dr.sc. Bojan Stipešević dobitnik priznanja DANH Komunikator godine

Otvorenost profesora Stipeševića na upite medija, ali i njegov način komunikacije, blizak domaćem poljoprivredniku donosi opipljiv rezultat kada je transfer znanja u pitanju

Foto: Martina Pavlović
  • 814
  • 49
  • 1

Priznanje Komunikator godine, kojega dodjeljuje Društvo agrarnih novinara Hrvatske (DANH), uručeno je prof. dr.sc. Bojanu Stipeševiću, na današnjem obilježavanju Dana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te nacionalnog obilježavanja Svjetskog dana hrane, a koji su održani u Gospodarskom centru u Osijeku. 

Na javni poziv DANH-a za izbor najboljih članova akademske zajednice u domeni transfera znanja i popularizacije znanosti, pristigle su nominacije renomiranih hrvatskih znanstvenika.

Predloženi za nagradu dolaze s naših najvećih fakulteta poljoprivrednog predznaka, Agronomskog iz Zagreba i osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, ali i instituta koji rade na oplemenjivanju važnih ratarskih kultura.

Stoga je stručni žiri sačinjen od urednika domaćih agrarnih medija imao zahtjevan zadatak, izdvojiti jedno ime među izvrsnima. 

Stručni žiri DANH-a imao je zahtjevan zadatak 

A oni su na ovom javnom pozivu izabrali prof.dr.sc. Bojana Stipeševića sa Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju FAZOS-a, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku uz sljedeće obrazloženje.

Rado čitani savjeti 

"Profesor Stipešević je uz redovne aktivnosti na fakultetu aktivno na terenu popularizirao rezultate vlastitih istraživanja iz domene bilinogojstva, napose pokrovnih usjeva, ali i promjena koje pogađaju našu poljoprivredu uslijed globalnog zatopljenja", naglasio je Vedran Stapić, predsjednik DANH-a te dodao kako je profesor publicirao niz članaka u tiskovinama, Agroglasu i Gospodarskom listu, sudjelovao u radijskim i televizijskim emisijama HRT-a “Za selo i poljoprivredu” i "Plodovi zemlje", a njegove savjete i komentare poljoprivrednici rado čitaju i na internetu putem Agrokluba.

"Dodatno, profesor Stipešević je održao više popularizacijskih predavanja pčelarima i ratarima o mogućnostima zasnivana ljetnih "cvjetnih otoka" sjetvom postrnih cvjetnica, a njegovi su nastupi bili zapaženi u agrarnoj javnosti, poput nedavnog na konferenciji AgroRocks", podsjetio je Stapić. 

Na panelu AgroRocks-a, prof. Stipešević, treći s lijeva (Foto: H.Škergat)

Smatraju važnim istaknuti otvorenost profesora Stipeševića na upite medija, ali i naglasiti da njegov način komunikacije, blizak domaćem poljoprivredniku donosi opipljiv rezultat kada je transfer znanja u pitanju. 

Njegove aktivnosti i pristup farmerima u turbulentnim vremenima vide pozitivnim primjerom povezivanja struke i prakse, što svakako ide u prilog popularizaciji agronomske znanosti te osnaživanja kohezije unutar sektora, rečeno je na skupu u Osijeku.

S katedre do polja

"Ostao sam bez riječi, što se rijetko događa", smije se profesor Stipešević na naš upit što mu znači ovo priznanje, a onda nastavlja u ozbiljnijem tonu: "Više mi znači prenijeti znanje i iskustvo našem seljaku nego pisati znanstvene članke koje on ne razumije", jednostavno kazuje. On takav transfer znanja opisuje sintagmom - s katedre do polja. Kaže, danas je to posebno važno, u jeku klimatskih promjena kada se ne zna što koja godina donosi. 

"Iznimno sam zahvalan Društvu agrarnih novinara Hrvatske na dodijeljenom priznanju. Ono je potvrda da nastavim u istom smjeru, pomažući onima koji me, na kraju krajeva, i plaćaju kroz razne poreze", skromno je zaključio profesor Bojan Stipešević.


Fotoprilog


Tagovi

Komunikator godine Bojan Stipešević Priznanje FAZOS Popularizacija znanosti DANH Krunoslav Zmaić Vedran Stapić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.