Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruške i jabuke
  • 11.08.2024. 18:00

Prognosfruit 2024 predviđa pad proizvodnje jabuka, ali ne i kruške

Unatoč nepovoljnim uvjetima u srednjoj i istočnoj Europskoj uniji tržište je stabilno zbog proizvodnje u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj

Foto: Shutterstock/francesco de marco
  • 108
  • 13
  • 0

Urod jabuke u Europskoj uniji smanjit će se za 11,3% dok će prinos krušaka porasti za 4,9%, predviđa Svjetska asocijacija za uzgoj jabuka i krušaka WAPA, prenosi Freshplaza. Podatke su objavili tijekom konferencije Prognosfruit 2024 u Budimpešti, u suradnji s Mađarskim udruženjem proizvođača voća i povrća (FruitVeB).

Pad proizvodnje jabuka

Na nivou EU u 2024. urod jabuka trebao bi pasti na 10,2 milijuna tona, što je za oko 11 posto manje nego lani, a 13,6% ispod prosjeka za prethodne tri godine. Tako će ukupni prinosi iznositi 10.207.405 tona.

Promatrajući pojedine sorte, Idared će zabilježiti značajniji pad i to od 18,4% u odnosu na prošlu godinu, jabuka Zlatni delišes past će za 10,2%, dok se za Crveni delišes predviđa blagi rast proizvodnje od 2,8%. 

Porast u proizvodnji krušaka

WAPA procjenjuje da će urod kruške u EU porasti za 4,9% na ukupno 1.790.229 tona u 2024 godini. 

Kod krušaka, očekuje se pad sorte Conference za 13,5%. S druge strane, kruška William BC trebala bi porasti za 33,8%. Najveći oporavak predviđa se za sortu Abate Fetel, s rastom od 131,8% na 125 tisuća tona.

Predviđanja za Hrvatsku

Što se tiče Hrvatske, predviđa se smanjenje uroda jabuka sa 66 tisuća tona u prošloj godini na 61 tisuću tona u 2024., što predstavlja pad od 7,5% u odnosu na prethodnu godinu i trogodišnji prosječni pad od 2,7%.

S druge strane, očekuje se da će proizvodnja krušaka porasti s dvije tisuće tona lani, na tri tisuće tona ove godine, što je godišnji porast od 35%, uz isti trogodišnji prosjek rasta.

Tržište stabilno

Predviđaju kako će tržišna ravnoteža u EU biti stabilna zbog proizvodnje u njenom zapadnom dijelu, odnosno u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. 

S druge strane, srednje i istočne regije Europske unije snažno su pogođene slabim cvjetanjem, kasnim mrazom i gradom, što je dovelo do nižih usjeva u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Austriji.

To će značiti manju ponudu za preradu jabuka u sezoni 2024./2025. Ipak, izgledi su pozitivni i mogli bi donijeti bolje prinose za sektor, unatoč izazovima inflacije i rastućih troškova u proteklim mjesecima.


Tagovi

Prognosfruit WAPA Urod jabuka Urod krušaka Prognoza


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo