Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DZS
  • 12.11.2021. 12:00

Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu gotovo 17 posto više nego lani

Državni zavod za statistiku objavio je prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju 2021.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.209
  • 108
  • 1

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. (tromjesečni indeksi izračunavaju se od 2018. na bazi 2015. u skladu s Eurostatovim preporukama, op.a.), porasle su za 14,5 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. porasle su za 16,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. 

Prema objavljenim podacima, cijene biljnih proizvoda u usporedbi s 2015. porasle su za 21 posto, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. za 24,7%.

"Na porast cijena biljnih proizvoda u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine utjecale su cijene proizvoda u svim skupinama, osim u skupini maslinovo ulje", navodi DZS.  

Nadalje, cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda u usporedbi s 2015. porasle su za 1,2%, a u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. za 1,1 posto.

U skupinama proizvoda koje imaju najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine najviše su porasle cijene goveda (za 1,2%), peradi (za 1,8%) i mlijeka (za 0,1%), dok su pale cijene svinja (za 6,7%). 

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input I) u trećem tromjesečju 2021. u usporedbi s 2015. veće su za 10,8%, dok su u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. veće za 20,4%.

"Na spomenuti porast najviše je utjecao porast cijena u skupinama stočna hrana i gnojivo", objašnjavaju. 

Inače, indeksi cijena u poljoprivredi za Republiku Hrvatsku izračunani su na temelju cijena dobivenih iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja Državnog zavoda za statistiku, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te iz ostalih administrativnih izvora. 


Tagovi

DZS Tromjesečni indeks cijena Poljoprivredni proizvodi Biljni proizvodi Proizvodi u stočarstvi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...