Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija d.d.
  • 25.09.2023. 09:20
  • Sisačko-moslavačka, Kutina

Proizvodnja u Petrokemiji ponovno zaustavljena zbog remonta, gnojiva ima dovoljno?

U srpnju ove godine pokrenuta je proizvodnja, a do 2030. planiraju dodatna ulaganja u modernizaciju u iznosu od 300 milijuna eura, istaknuli su na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu, predstavnici Uprave tvornice gnojiva.

Foto: Petrokemija d.d.
  • 3.093
  • 239
  • 0

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu o ponovnom pokretanju proizvodnje u tvrtki Petrokemija d.d. tvornica gnojiva.

Kako je istaknula predsjednica Odbora, Marijana Petir, prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se u prosjeku potroši oko 427.000 tona mineralnih gnojiva, od čega Petrokemija svojom proizvodnjom pokriva 60-70 posto potrošnje domaćih poljoprivrednika.

"Problemi koji su nastupili nakon energetskog šoka i porasta cijene pline te nesigurnosti u opskrbi utjecali su na proizvodnju u ovoj tvornici, ali i u većini drugih proizvođača mineralnih gnojiva. Sve to uzrokovalo je zabrinutost poljoprivrednika, radnika i nas zastupnika, a posebno nakon što je proizvodnja zaustavljena", rekla je i istaknula kako sami poljoprivrednici ističu da mineralna gnojiva uvezena iz trećih zemalja nisu iste kvalitete kao ono koje je proizvedeno u kutinskoj tvornici. 

Dodatna zabrinutost, rekla je, proizlazi iz činjenice da se 25 posto proračuna Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije puni iz Petrokemije, te da je uz njezino poslovanje vezano 1.300 radnika i njihovih obitelji kao i 165.000 hrvatskih poljoprivrednika.

U Hrvatskoj se u prosjeku potroši oko 427.000 tona mineralnih gnojiva, od čega Petrokemija svojom proizvodnjom pokriva 60-70 posto potrošnje domaćih poljoprivrednika.

Ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Robert Blažinović, naglasio je kako Ministarstvo i CERP (Centar za restrukturiranje i prodaju) traže od većinskog vlasnika da dostavi plan ulaganja jer je to preduvjet daljnje suradnje te je pozvao Upravu na sastanak i potaknuo ih da se jave sa svojim projektima na Modernizacijski fond i Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Nastavak proizvodnje planira se početkom siječnja?

"Zalihe mineralnih gnojiva dostatne su za jesensku i proljetnu sjetvu te su zadovoljene domaće potrebe za gnojivima", rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede. Također, napomenuo je kako je došlo do smanjenja potražnje ovih gnojiva na tržištu, a posljedično i do stagnacije cijena.

Predstavnici Uprave Petrokemije d.d., tvornice gnojiva istaknuli su kako je u srpnju ove godine pokrenuta proizvodnja te kako u narednom razdoblju, do 2030. godine, planiraju dodatna ulaganja u modernizaciju u iznosu od 300 milijuna eura kao i u istraživanje i razvoj novih komplementarnih proizvoda, s naglaskom na zeleni amonijak.

Naglasili su kako je proizvodnja trenutno zaustavljena zbog remonta, a nastavak se planira početkom siječnja iduće godine. Prema njihovim riječima, proizveli su dovoljno gnojiva za jesensku i proljetnu sjetvu, a tijekom sadašnjeg remonta planiraju provesti sva potrebna održavanja, kako bi proizvodnja nakon toga mogla nesmetano krenuti.


Tagovi

Petrokemija d.d. Marijana Petir Sjednica Sabora Pokretanje proizvodnje Plin Mineralna gnojiva Zeleni amonijak


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB