Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište traktora
  • 11.12.2023. 15:40

Promjena na mjestu najprodavanijeg traktora u Hrvatskoj, čak 16 brendova ispalo s liste

Od ukupno 54 brenda, koliko ih se kupovalo u proteklih 10 godina, 16 ih se u 2023. nije nabavljalo, podaci su Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH.

Foto: Martina Pavlović
  • 20.252
  • 1.056
  • 3

U prvih 10 mjeseci tekuće godine novoregistrirano je 898 traktora od 38 raznih brendova sa svih strana svijeta. Od ukupno 54 brenda, koliko ih se kupovalo u proteklih 10 godina, 16 "robnih marki” u ovoj se godini nije nabavljalo, podaci su Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj. 

"Među njima su primjerice IMT traktori koji se zbog likvidacije tvornice u Beogradu ne pojavljuju na našem tržištu od 2015., a nema od 2021. niti Hürlimanna zbog prestanka proizvodnje ove marke unutar grupe Same Deutz Fahr", pojašnjava potpredsjednik Udruge Franjo Dominković

Također, kineska Jinma je zadnje u Hrvatsku prodala 2015., Hattat 2020., a Tafe 2021. godine i od tada ih u RH nema jer ne zadovoljavaju EU standarde. Ističe i da u ovoj godini nije zabilježena registracija niti jednog novog Belarusa, vjerojatno zbog embarga.

"Svi prethodno nabrojeni brendovi prije prestanka prodaje su bili količinski veoma zastupljeni na našem tržištu. Poglavito Belarus pa i bez onih količina 2018. i 2019. koji su samo prešli preko Hrvatske dalje u Europu", podsjeća Dominković.

John Deere preuzeo vodstvo najprodavanijeg 

Naše se tržište okrenulo strojevima zapadne proizvodnje pa je tako John Deere preuzeo vodstvo po prodaji od Lamborghinija, a veliki porast novoregistriranih u prvih 10 mjeseci ostvarili su Claas i Sonalika. Napominje pritom da je potonji indijski brend za porast prodaje vjerojatno koristio mogućnost uvoza određenog broja (100 komada!) s EUR normom 3, tj. ispod EU standarda. 

"Stoga je pitanje hoće li to koristiti i drugi prodavatelji za traktore s 'istoka' te povećati svoj udio na hrvatskom tržištu", analizira stanje. 

Dodaje i da je Fendt povećao prodaju u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci, vjerojatno zbog nabave Fortenove dok su Massey i Steyr ostvarili pad u istom promatranom razdoblju unatoč zamjeni zastupnika za domaće tržište. 

IMT traktori jedan su od brendova koji se više ne nabavljaju (Foto: K. Rasstija)

U analizi navodi i da je prodaja novih traktora u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci za 31 stroj veća nego u prvih 10 mjeseci lani odnosno za svega 3,6 posto. "Količina novoregistriranih relativno pada proteklih nekoliko mjeseci, tj. usporava porast prodaje. Upitno je hoće li se dosegnuti tisuću do kraja ove godine, što znači manje nego lani i preklani, a osobito u usporedbi s 2019. kada je bez Belarusa novoregistrirano njih 1.177", napominje potpredsjednik.

U Hrvatskoj u 2024. godini treba očekivati pad prodaje traktora, ali i druge mehanizacije, kaže Franjo Dominković 

Navodi i da je u zemljama EU prisutan pad prodaje standardnih traktora već od početka ove godine. Tako je primjerice u Austriji ostvaren pad u prvih 10 mjeseci u odnosu na isto razdoblje lani za čak 8,8%, odnosno sa 4.068 lanjskih na 3.709. U toj je zemlji u istom razdoblju ove godine zabilježen i pad novoregistriranih svih kategorija (voćarsko/vinogradskih sa 160 na 136, traktora sa 4 kotača iste veličine sa 152 na 113 komada) te pad prodaje kombajna.

"U Hrvatskoj se povećanje broja novoregistriranih traktora povezuje s ranijim narudžbama, i iz nekoliko prošlih godina, poglavito onih koji se nabavljaju uz EU fondova, a za koje procedure obrade i odobrenja financiranja enormno dugo traju", upozorava dalje navodeći da je zbog istih razloga nemoguće očekivati poticaj prodaji iz natječaja koji su se počeli otvarati ususret "super izbornoj sljedećoj godini". 

"Iz tog razloga u Hrvatskoj u 2024. godini treba očekivati pad prodaje traktora, ali i druge mehanizacije", ističe Dominković. 

Prodaja quadova i dalje u porastu 

A što će biti s prodajom quadova? Prema podacima koje su iznijeli, u prvih 10 mjeseci u RH ih je novoregistrirano 2.725 novih što je 710 komada više nego u cijeloj 2022. odnosno 3 puta više nego traktora. U razdoblju od 1. siječnja 2017. do 31. listopada ove godine na ukupno 7.998 novoregistriranih traktora prodano je (dijelom i iz potpora EU fondova za poljoprivredu!) 9.405 quadova.

"Za taj broj povećana je statistički i politički prodaja novih traktora, budući se tako tretiraju quadovi u izvješćima Promocije Plus, odakle crpimo podatke, kao i po podatcima Centra za vozila Hrvatske, odnosno Državnog zavoda za statistiku", opisuje. 

Quadovi se i dalje vode pod prodaju traktora (Foto: V. Stapić)

Napominje i da je količina od 9.405 novonabavljenih quadova utjecala i na manji porast prosječne starosti traktora, iako je i ona unatoč tome veoma visoka i sa 31. prosinca 2022. iznosila je 31,98 godina.

Registriranje rabljenih traktora

Rezultat je to, dodaje, i potpora za nabavku neograničeno starih za tzv. male poljoprivrednike pa je u prvih 9 mjeseci ove godine prvi put registrirano 2.896 rabljenih traktora (kao uvoz izvan EU, odnosno nabava na EU tržištu i/ili promjena vlasnika u RH). 

"Skoro kao i u cijeloj 2022. kada su 'nabavljena' 2.954 rabljena", opisuje stanje. 

Udruga upozorava i da iz dokumenata do sada poznatih za najavljeni natječaj tj. za intervenciju 73.12. "Potpora malim poljoprivrednicima," u visini od 15 milijuna EUR-a nije razvidno hoće li se ograničiti godine maksimalne starosti ovih strojeva (neovisno o izvoru nabave).

"Kao što još nije poznat niti intenzitet potpore. Hoće li i za ovu mjeru iznositi 65% ukupno prihvatljivih troškova projekta?!", pita Dominković. 

Podsjeća i da je predviđeno na u studenom raspisanom natječaju za provedbu intervencije 73.10 "Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju", da mladi mogu ostvariti 80 posto, a oni koji ulažu u uvođenje biosigurnosnih mjera i 100% intenziteta potpore, tj. povrata uloženih sredstava.

Isto tako, tim natječajem je predviđeno 60 milijuna EUR-a raspoloživih sredstava za potpore, pri čemu je za mikro, male i srednje korisnike predviđeno 40.500.000 EUR-a, za velike korisnike (SO iznad 250.000 EUR-a) 13,5 milijuna EUR-a, a razlika od 6 milijuna EUR-a za ekološke proizvođače.


Tagovi

Prodaja traktora Udruga prodavatelja Franjo Dominković Podaci za 10 mjeseci Traženi brendovi Nestali s tržišta Novoregostrirani traktori Quadovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.