Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 13.11.2023. 12:20

Prosvjed poljoprivrednika u Srbiji: Mehanizacijom blokirali puteve

Kažu, policije ima previše, ali idu na sve ili ništa.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 3.474
  • 224
  • 0

Srpski poljoprivrednici ponovno su na ulici. Prosvjed Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije započeo je danas na nekoliko lokacija u ovoj zemlji. Blokade traju sat vremena s propuštanjem po pola sata, dok vozila Hitne pomoći i policije imaju slobodan prolaz.

Blokiran je put Stara Pazova - Banovci, kod mlina Beška agrar pored Mol pumpe, zatim put između Starog Žednika i Subotice, javili su lokalni mediji. Iz Kisača krenula je kolona prema Rimskim šančevima.

"Trenutno je tu 30 traktorista iz Kisača. Na izabranoj lokaciji se sastajemo s drugarima iz okolnih sela", rekao je Goran Filipović za Agroklub.

Poljoprivrednici iz Botoša su stigli u Čentu, Saša Tomas iz Vojvode Stepe na putu je s još 15-ak svojih kolega prema graničnom prijelazu Srpska Crnja.

"Tamo nas čekaju mještani Srpske Crnje i dolaze još iz Banatskog Karađorđeva. Onda donosimo daljnje odluke", rekao je Tomas za naš medij.

Poljoprivrednici su izašli sa svojim traktorima i priključnim strojevima do tri metra širine.

Nakon nekoliko dana sastančenja pojedinačnih udruženja, proizvođači članovi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac donijeli su odluku da izađu na prosvjede zbog, kako su naveli u priopćenju, "neispunjenog sporazuma" potpisanog s Ministarstvom poljoprivrede.

Resorno ministarstvo se jučer oglasilo s "otvorenim vratima" za sve proizvođače upravo u 11 sati, da dođu na otvoren i konstruktivan razgovor o poboljšanju položaja poljoprivrednika u ovoj i narednim godinama. No, poljoprivrednici nisu zainteresirani za razgovor već za ispunjenje "više puta ponavljanih" zahtjeva.

Pored gore navedena četiri udruženja, aktivni udio u organizaciji prosvjeda dala su udruženja i poljoprivrednici iz Elemira, Bavaništa, Padine, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Čelareva, Kulpina, Dolova, Crvenke, Čeneja, Kisača, Perleza, Stepanovića, Futoga, Žablja, Farkaždina, Vojvode Stepe, Banatskog Karađorđeva, Kikinde, Stare Pazove, Đurđeva, Čuruga, Inđije, Botoša, Čente, Gospođinaca, Orlovata, Tomaševca, Idvora, Kobilja, Bača, Bajske, Vilova i Ćuprije.

Podršku su dale i udruge "Naše mleko", "Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije", "Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja" i udruženje "Stig".

Prijetnje oduzimanjem vozila

Prije 10 sati, poljoprivrednicima Ćuprije koji su se pripremali blokirati put kod autobusne stanice kad se siđe s auto-puta, stizale su, kažu, "prijetnje ljudi iz SUP-a".

"Svima koji nisu registrirani pisat će se prijave i oduzimati se vozila te da paze što rade. Sad sam po gradu i vidim da policije ima previše, ali mi idemo na sve ili ništa", rekao je Nenad Lukić, poljoprivrednik iz Ćuprije i dodao da se očekuje od 25 do 40 traktora na blokadi.


Tagovi

Blokade Prosvjed u Srbiji Blokirane ceste Poljoprivrednici Srbije


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...