Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 24.05.2023. 15:00

Prosvjed protiv uvoza iz Ukrajine - poljoprivrednici imaju četiri zahtjeva

Što muči poljoprivrednike središnje i istočne Europe? Traže dugoročne mjere kako bi njihova proizvodnja bila zaštićena

Foto: FB/Protest Rolników
  • 1.113
  • 83
  • 0

"Želimo pomoći, ali ne pod svaku cijenu", "Isti uvjeti za sve poljoprivrednike", "Pomozimo Ukrajini bez bankrota za farmere", samo su neki od transparenata s kojima su poljoprivrednici iz centralne i istočne Europe, većinom iz Mađarske, Poljske i Rumunjske, prosvjedovali u Bruxellesu kako bi predstavili svoje zahtjeve Januszu Wojciechowskom, povjereniku Europske komisije za poljoprivredu, a protiv uvoza žitarica iz Ukrajine, piše Euronews.

Zategnuti odnosi u regiji

Uvoz sve više zateže odnose u regiji, a poljoprivrednici zahtijevaju da Europska unija poduzme dugoročne mjere kako bi njihova proizvodnja bila zaštićena.

Naime, prošle su godine ukinute uvozne carine za ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi podržali za vrijeme rata s Rusijom, ali je jeftino žito preplavilo pogranične zemlje.

Žele pomoći, ali... (Foto: 

Krajem travnja postignut je dogovor s pet zemalja članica kojim im se omogućava da prestanu prodavati i skladištiti ukrajinske žitarice na svojim područjima. Istovremeno im je odobrena financijska podrška od 100 milijuna eura, ali sporazum istječe 5. lipnja.

Ne može to tako: 12 zemalja oštro o zabrani uvoza iz Ukrajine

Sada traže dodatna sredstva iz Unije, strože mjere, poput pojačane kontrole kvalitete za uvoz.

Četiri zahtjeva

Győrffy Balázs, predsjednik mađarske Nacionalne poljoprivredne komore (NAK), je na svom Facebook profilu iznio četiri zahtjeva poljoprivrednika koji traže da se: 

  1. zabrani uvoz proizvoda iz Ukrajine do sredine lipnja 2024. godine kako bi se osigurao skladišni prostor za ovogodišnju žetvu i rješavanje tržišnih problema u pogođenim zemljama;
  2. zabrani uvoz i za proizvode kao što su jaja, meso peradi, med, ulje, pšenično i kukuruzno brašno, šećer, voće, povrće i prerađena hrana;
  3. oformi fond za potporu poljoprivrednicima u istočnoj i centralnoj Europi koji su najviše pogođeni posljedicama rata;
  4. obavi provjera ukrajinskih proizvoda jesu li usklađeni s EU propisima o zaštiti okoliša i životinja, zdravstvenim propisima biljaka i životinja.

"Potrebne su nam mjere da tranzit bude tranzit, a ne kraj transporta. Žitarice trebaju dospjeti u siromašnije zemlje, u Afriku. Imamo dosta svog žita kojeg trebamo prodati", izjavio je Darie Bizu, rumunjski poljoprivrednik.

Mađari su posebno glasni (Foto: FB/Győrffy Balázs)

Pravila nisu ista za sve

Na prosvjedima se ističe da dok europski poljoprivrednici posluju po strogim pravilima, ta ista pravila ne važe za proizvode iz Ukrajine. Najviše se to odnosi na zelene standarde EU i direktive o pesticidima. To znatno poskupljuje proizvodnju i ne mogu biti konkurencija sa skupljim proizvodima koje nitko ne želi otkupiti. Na takvu situaciju je ukazao József Luzsi, potpredsjednik NAK. 

Zahtjevi su predani Wojciechowskom koji je nazočio prosvjedu (na naslovnoj fotografiji, op.a.). On se i kratko oglasio na Twitteru napisavši kako je ovo prilika za razgovor. 

Glasnogovornik Komisije je rekao da prije poduzimanja bilo kakvih daljnih koraka očekuju od svih država članica da implementiraju prethodne sporazume i povuku jednostrane zabrane uvoza, što Mađarska do sada nije učinila.


Fotoprilog


Tagovi

Janusz Wojciechowski Uvoz žitarica Ukrajinsko žito Tranzit žitarica Uvoz iz Ukrajine Prosvjed poljoprivrednika Bruxelles


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje