Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 06.12.2023. 10:40

Prosvjed se širi na još dvije županije, Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku

S područja koja se nalaze u zonama ograničenja upozoravaju vladajuće da ideja o uslužnom klanju ne funkcionira. Klaonice su popunjene, ljudima boksevi prepuni, a ne mogu nikud sa svinjama. Bit će prisiljeni zdrave prijavljivati na eutanaziju

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.508
  • 187
  • 1

Ne staju prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika koji su na cesti već 15. dan, a povećava se i broj županija u kojima su postavljeni punktovi. 

Tako je jučer započeo uz Podravsku magistralu, u mjestu Stari Gradac kod Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji i kako je najavljeno, ondje ostaju do daljnjega. 

"Apeliram i na druge nezadovoljne proizvođače da se okupe na mirne prosvjede, ne bi li tako skrenuli pozornost onima koji nam mogu pomoći u rješavanju nagomilanih problema za koje nismo krivi mi poljoprivrednici", pozvao je Saša Sever, jedan od inicijatora prosvjeda. 

Najavljen prosvjed u Maloj Pisanici 

Kako je rekao za portal icv.hr, prvenstveno se to odnosi na pogrešnu politiku raspodjele zemljišta, niske otkupne cijene, previsok input, nekontrolirani uvoz proizvoda iz drugih zemalja, a što je rezultiralo padom broja poljoprivrednika, posebice mladih kojih u našim selima skoro da i nema.

Ujedno, prosvjedom daju podršku kolegama iz slavonskih županija koje imaju problem s afričkom svinjskom kugom. "U našoj županiji na sreću s time nemamo problema, ali i do nas može doći, pa tim više treba što češće i odlučnije skretati pozornost nadležnim institucijama na taj, ali i ostale probleme koji uskoro mogu prouzrokovati umiranje sela i poljoprivrede", upozorio je za ovaj virovitički portal. 

Za sutra, 7. prosinca u 11.55 sati najavljen je i prosvjed u Maloj Pisanici, kod Šumske vile, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

"Dragi poljoprivrednici, izađite u što većem broju, sa svojim traktorima, kombajnima, autima, ponesite zastave i transparente. Pokažimo da nas je sve više, da Slavonci nisu sami, da se ne bojimo nikoga, i da zahtijevamo prestanak uništavanja hrvatskog sela! I ne mislimo odustati dokle god "vladajući" ne ispune svaki naš zahtjev", stoji u pozivu. 

Klaonice popunjene, nema zaprimanja svinja iz zona ograničenja 

S područja koja su i dalje pod zonama ograničenja upućen je i poziv ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da se regulira cijena i za bravce lakše od 145 kg, na 3 €/kg te organizira interventni otkup za prasce i otkup jalovih krmača.

Upozoravaju da su klaonice popunjene i neće uzimati tovljenike barem naredna tri tjedna. Zabranjeno je klanje na gospodarstvima, a otkup ne funkcionira. "Ministrice, gdje ćemo s našim svinjama? Ljudi su očajni, boksovi prepuni, a ne mogu nikud sa životinjama. Bit će prisiljeni zdrave prijavljivati na eutanaziju ako se hitno ne pronađe neko rješenje, što nikome nije u cilju", poslana je ponovno poruka koja je i jedan od razloga dvotjednog prosvjeda.

Onima čije su svinje zdrave uslužno klanje nije dostupno jer otkup ne funkcionira. Prometa nema, dakle ni prihoda, a životinje treba nahraniti. 


Tagovi

Prosvjed Afrička svinjska kuga Saša Sever Popunjene klaonice Gdje sa zdravim svinjama


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍