Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 01.12.2023. 09:45

Prosvjed se širi na još dvije županije, Vlada sa svinjskim polovicama kao sindikat u SFRJ?

Do dogovora u Zagrebu nije došlo, dižu se poljoprivrednici u Moslavini i Dalmaciji, a brojni su komentari na najavu Vlade da će isplatiti 600 eura za nabavu svinjskih polovica.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 8.477
  • 594
  • 1

Deseti je dan kako svinjogojci prosvjeduju u tri slavonske županije i zasigurno je da neće stati, tim više jer im se sutra, subota, 2. prosinca pridružuju i poljoprivrednici Sisačko-moslavačke i Šibensko-kninske županije. 

Kako je najavljeno, prosvjed će se održati u 11.55 sati u Sisačkoj ulici u Kutini, na državnoj cesti 45, prometnica od Inine benzinske stanice prema naplatnoj postaji Kutina, a pozvani su poljoprivrednici s područja gradova Kutina, Popovača te općina Velika Ludina i Popovljani. 

U subotu na ceste izlaze i dalmatinski poljoprivrednici. Prosvjed u Drnišu počinje u 11 sati, preko puta benzinske pumpe u dvorištu bivšeg Remonta.

Sve više punktova i poziva za organiziranjem novih

Uz to, otvoreni su i novi puktovi diljem Slavonije, prosvjedovalo se u Donjem Miholjcu, traktori su na cestama Lipovca, Apševaca, Nuštra, Vođinaca... Poziv za organiziranje upućen je i stanovnicima Zagreba te Zagrebačke županije. 

Podsjetimo, do dogovora s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković jučer u Zagrebu nije došlo. Njihovi ključni zahtjevi, kako su naveli, nisu uvaženi. 

Ništa od dogovora s ministricom, nastavlja se prosvjed?

Riječ je o zahtjevu za hitnim omogućavanjem prodaje zdravih svinja i njihovog klanja (uz prethodni pregled veterinara) te preradu svinjskog mesa u objektima vlasnika. Također, osigurati mobilne klaonice gdje je to potrebno, posebice na području zona ograničenja.

Potom, u zoni zaraze koja može biti maksimalno unutar kruga od 3 kilometra provesti epidemiološko istraživanje u vidu serološkog praćenja divljih svinja prema naputcima iz priručnika o afričkoj svinjskoj kugi, naložiti lovovlaštenicima provođenje naputaka. Za držane svinje, osim pojačanih biosigurnosnih mjera, ne bi trebalo biti zabrana u prometu, niti obveze klanja u klaonicama s posebnim odobrenjima, već u vlastitom objektu uz prethodni nadzor veterinara.

Treći neprihvaćeni zahtjev odnosi se na prestanak usmrćivanja zdravih svinja odnosno "stavljanje izvan snage sporne Naredbe i svih propisa koji stavljaju bilo kojeg uzgajivača svinja u nepovoljan položaj i koji ograničavaju slobodu izbora u vezi s klanjem svinja."

Vlada kao nekada sindikat u SFRJ

Vlada je s druge strane jučer ponudila dva nova programa pomoći uzgajivačima, među kojima je i jednokratna mjera pomoći, isplata 600 eura za nabavu svinjskih polovica subjektima pogođenim provedbom mjera, koja će "doprinijeti očuvanju tradicijskog načina prerade svinjskog mesa i pripreme tradicionalnih polutrajnih i trajnih suhomesnatih proizvoda kojim, osim očuvanja tradicije, obitelji osiguravaju dio potreba kućanstva za mesom i mesnim proizvodima."

No, ta mjera nije svinjogojcima najbolje sjela. 

"Može li itko suvislo obrazložiti kakva je to logika da ljudi ubijaju svoje zdrave tovljenike, a da se Vlada bavi svinjskim polutkama kao nekada sindikat u SFRJ? Ubijte svoje zdrave da bi vam Vlada dala do 600 eura kako bi kupili uglavnom uvozne svinjske polovice!", tek je jedan od komentara.

Pitaju i zna li itko od nadležnih službi otkuda su točno te svinjske polovice i koliko su dugo bile zaleđene?


Tagovi

Prosvjed Afrička svinjska kuga Poljoprivrednici Izlazak na ceste Novi punktovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB