Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed poljoprivrednika
  • 19.02.2024. 14:10
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Prosvjed u Đakovu: Želimo živjeti i proizvoditi, a ne voditi papire i biti knjigovođe

Vidimo da se enormna sredstva daju za naoružanje. Ja mislim da prvo treba hrana pa onda oružje, rekao je Mato Brlošić.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 1.354
  • 213
  • 1

Prošlogodišnja suša i ukrajinska kriza koja je srušila cijene pa potom i afrička svinjska kuga, definitivno su doveli poljoprivrednike u financijski izuzetno lošu situaciju. Uz to nam se konstantno nabijaju nove obveze, a smanjuju iznosi potpora, sažeo je Mato Brlošić razloge za izlazak na ceste ispred prosvjednika u Đakovu.

U centar ovog slavonskog grada, naime, stiglo je 200-njak poljoprivrednika s 80-ak traktora. 

Najnovija obaveza, dodao je, slanje je geotagiranih fotografija. Ujedno, financijska omotnica je smanjena za 50 posto te se dobrim dijelom troši na gradnju vrtića, domova, ulažu se puno u šumarstvo, a jako malo ide u proizvodnju,.

"Mi predstavnici OPG-ova smatramo da je dva ili pet milijuna eura bespovratnih sredstava za jednog poduzetnika ogroman novac i tome treba stati na kraj. Cilj je da barem nekoliko stotina ili tisuća poljoprivrednika povuče te novce, a ne 10 ili 15", istaknuo je.

Prvo hrana, a onda oružje 

Kaže, od ministrice poljoprivrede Marije Vučković očekuju odgovore na deset zahtjeva koje je poslala Hrvatska poljoprivredna komora. EU mora učiniti korak i Hrvatska će vjerojatno dobiti mogućnost odvojiti dio sredstava za investicije - "ona stara kapitalna ulaganja koja su bila najbolje moguće rješenja". 

"To je bilo vrlo korektno i tražimo da je do 40 posto i do maksimalno 200 tisuća eura povrata. To bi u ovim teškim situacijama bila direktna pomoć poljoprivredniku", naglasio je.

Blokirali su nakratko centar grada 

Napominje i da Europa mora ili uvesti treći stup ili povećati financijska sredstva. 

"Vidimo da se enormna sredstva daju za naoružanje. Ja mislim da prvo treba hrana pa onda oružje", zaključio je. 

Pred novinare su, a u ime mladih poljoprivrednika stali Josip Kuric i Tomislav Brlošić

"Muči nas nepoštena trgovačka praksa, muče nas administrativna opterećenja koja su problem za svakog poljoprivrednika. Mi želimo živjeti i proizvoditi, a ne voditi papire i biti knjigovođe", rekao je Josip, mladi ratar iz Josipovca Punitovačkog.

Vjeruje, dodao je, da su poljoprivrednici slabo informirani o umanjenju omotnice i da će tek kad se do trećeg mjeseca isplate ostatci potpora, vidjeti kolike su razlike.

Prosvjed podrške i upozorenja 

Tomislav Brlošić, pak, naglasio je da je ovo prosvjed upozorenja koji je podrška EU kolegama, ali i apel našem ministarstvu da ostavljanje 4 posto površina pod ugarom znatno otežava proizvodnju, geotagirane fotografije pogotovo, a tu je i problem s uvozom robe iz trećih zemalja kao i niska otkupna cijena žitarica. 

"Naši su problemi zajednički jer smo u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici”, poručio je Tomislav. 

Pred novinare su, u ime mladih poljoprivrednika, stali Josip Kuric i Tomislav Brlošić

Kako se danas održao i prosvjed u Čakovcu, bilo je upita ne dovodi li više prosvjeda s više organizatora do razjedinjavanja, Mato Brlošić takvo što je odbacio. 

"Ne bih rekao da je ovo razjedinjavanje. Upravo prvi poljoprivredni prosvjedi organizirani u Hrvatskoj bili su u Đakovštini, točnije u Piškorevcima", podsjetio je i naveo da je uvijek sve kretalo iz Đakova, a najjače udruge poljoprivrednika bile formirane u tom gradu.

Poruka iz Čakovca: Dosta nam je, počnite rješavati probleme u poljoprivredi!

"U zadnjih dvadesetak godina nezadovoljstvo su jako puno iskazivali upravo poljoprivrednici iz Đakovštine. Meni je drago i da su Međimurci uvidjeli da su u istim problemima, i ne vidim tu nikakvo razjedinjavanje", naglasio je. 


Fotoprilog


Tagovi

Prosvjed poljoprivrednika Đakovo Mato Brlošić Tomislav Brlošić Josip Kuric


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).