Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 23.02.2024. 12:00

Prosvjedi urodili plodom, Europska komisija ublažava rigorozne mjere ZPP-a?

Olakšavamo administrativni teret našim poljoprivrednicima kako bismo im pomogli zajamčiti sigurnost hrane za europske građane, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi, yaakovberg
  • 2.404
  • 178
  • 1

Europska komisija popušta pred nizom prosvjeda poljoprivrednika pogođenih rigoroznim mjerama Zajedničke poljoprivredne politike.

Prve moguće akcije za smanjenje administrativnog tereta, posebice oko osnovnih standarda koji se nazivaju GAEC (dobri poljoprivredni i ekološki uvjeti), a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili potporu, navedene su u dokumentu poslanom belgijskom predsjedništvu. 

O njemu će se raspravljati s državama članicama 26. veljače, a poslužit će kao temelj za zajedničko djelovanje jer, kažu, zemlje EU igraju ključnu ulogu u održavanju administrativnog opterećenja. 

Revizija sustava monitoringa 

Između ostalog, među mjerama se navodi promjena pravila izračuna trajnih travnjaka što bi značilo da korisnici sa smanjenim brojem stoke neće morati ponovno pretvarati obradive površine u pašnjake. Preispitat će se i moguće prakse za biljni pokrov što bi trebalo omogućiti više fleksibilnosti u načinu na koji ispunjavaju ovaj uvjet za ostvarenje potpora.

Najavljena je i revizija sustava monitoringa na način da bi farmeri imali do 50 posto manje kontrola, a što bi ujedno oslobodilo resurse u nacionalnim upravama. 

Također, jasnije bi se protumačio pojam više sile odnosno proizvođači pogođeni primjerice sušom ili poplavama, imali bi veću sigurnost u pogledu primitka potpore. 

Ni ugar, ni sedam posto: Donesena Uredba o ublažavanju pravila uvjetovanosti za 2024

Komisija je za ožujak najavila i da će provesti online anketu izravno upućenu poljoprivrednicima.

"Ovo će istraživanje već do ljeta dati jasniju sliku glavnih administrativnih prepreka s kojima se suočavaju. Rezultati će biti uključeni u detaljniju analizu koja će biti objavljena u jesen", navode iz EK. 

Podsjećaju i da su već reagirali dodijelivši za 2024. djelomično izuzeće od pravila o zemljištu koje leži na ugaru, takozvani GAEC 8.

Mala gospodarstva izuzeti iz kontrola 

Gore navedene mjere odnose se na revidiranje standarda odnosno zahtjeve uvjetovanosti GAEC 1 očuvanje trajnih travnjaka, GAEC 7 o plodoredu i GAEC 6 o pokrovu tla. Uz njih, spominju dodatne srednjoročne mjere, a jedan od predloženih prijedloga mogao bi biti izuzimanje malih gospodarstava ispod 10 hektara od kontrola povezanih s usklađenošću sa zahtjevima uvjetovanosti.

"Ovo izuzeće značajno bi pojednostavilo svakodnevni rad malih poljoprivrednika koji predstavljaju 65 posto korisnika ZPP-a, a istovremeno bi zadržalo ekološke ambicije budući da male farme pokrivaju samo 9,6% područja koja primaju potporu", objašnjavaju.

Copa Cogeca pozvala na mirne prosvjede poljoprivrednika 13. ožujka u svim državama EU

Navode i da, kako bi dodatno odgovorili na kriznu situaciju u sektoru, također rade na mjerama poboljšanja položaja poljoprivrednika u prehrambenom lancu i zaštite od nepoštene trgovačke prakse, a koje će uskoro biti predstavljene. 

"Olakšavamo administrativni teret našim poljoprivrednicima kako bismo im pomogli zajamčiti sigurnost hrane za europske građane", poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Kaže i da ovim nizom radnji ispunjavaju dano obećanje da će ubrzati raspravu oko strogih zelenih politika. 


Tagovi

Europska komisija GAEC Uvjetovanost Potpore ZPP Ublažavanje mjera Ursula von der Leyen


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).