Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativa pesticidima
  • 31.07.2023. 07:30

Protiv pepelnice - umjesto fungicida robot koji koristi UV zračenje

U Nizozemskoj su izradili robota koji je namijenjen korištenju u plastenicima i plantažama na otvorenom. Usluga zračenja UV-C svjetlom ondje je jako tražena

Foto: Facebook/Cleanlight Hobby Unit
  • 440
  • 78
  • 0

Nizozemska tvrtka Clean Light u suradnji s engleskim partnerom izradila je robota koji radi s ultraljubičastim zračenjem u svrhu zaštite od pepelnice koja uzrokuje goleme štete u voćarstvu, piše freshplaza.com.

Alternativa pesticidima

Spore pepelnice, koje najčešće napadaju voćke i vinovu lozu, brzo se šire vjetrom zbog čega je zaštita otežana. Također, upotreba fungicida nije uvijek učinkovita, a pored toga, EU planira smanjiti upotrebu sintetičkih pesticida za 80 posto do 2030., a potpuna zabrana se traži do 2035. godine.

Pritom, kako navode na ovom portalu, dobro je poznato da ultraljubičasto zračenje, konkretno UV-C svjetlo, zahvaljujući svojim dezinficirajućim svojstvima može uništiti patogene mikroorganizme.

Na temelju toga je kreiran UVC robot koji je prvenstveno namijenjen za korištenje u plastenicima, ali i na plantažama na otvorenom. S brzinom od 2 km na sat krećući se između redova može pepelnicu držati pod kontrolom na površini od 4 ha.  

Robot kao usluga

Ova tvrtka robota daje na raspolaganje poljoprivrednicima na određeno vremensko razdoblje kao uslugu, uz naknadu po satu, dakle bez troškova ulaganja ili održavanja. Ističu kako njegovo korištenje može biti alternativa fungicidnom tretiranju bez ikakve štete za okoliš. 

Zbog velike potražnje, narudžbe se moraju poslati na vrijeme. Svi su kapaciteti za ovu godinu popunjeni, a predbilježbe se primaju već za 2024. 


Tagovi

Zaštita od pepelnice Robot UV zračenje UVC svjetlo Alternativa pesticidima UVC robot


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.