Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Arborio
  • 07.07.2024. 18:00

Provalili na pokusno polje i uništili rižu stvorenu novom genomskom tehnikom

Znanstvenici su za vandalizam okrivili "eko-teroriste", a uništavanje polja nazvali neopravdanim nasiljem koje je rezultat mračnjaštva protivnika razvoja znanosti

Foto: Facebook/Vittoria Brambilla
  • 62
  • 0
  • 0

U Italiji je uništeno prvo terensko ispitivanje eksperimentalno posijane sorte riže, s modificiranim genima. Vandali su noću provalili na pokusno polje te napravili štetu na usjevima. 

"Skupina eko-terorista vandalizirala je i uništila eksperimentalno polje riže "RIS8imo", razvijeno uz pomoć tehnika potpomognute evolucije (TEA) na Odjelu za poljoprivredu i znanosti o okolišu Državnog sveučilišta u Milanu i koje je svečano otvoreno 13. svibnja u pokrajina Pavia", stoji u priopćenju milanskog sveučilišta. 

Cilj je bio smanjena upotreba fungicida

Tvorci projekta, Vittoria Brambilla i Fabio Fornanra nadalje su objasnili kako je cilj ispitivanja ove riže bilo smanjenje upotrebe fungicida, odnosno održiva poljoprivreda

"Kao javni znanstvenici smo šokirani i tužni zbog neopravdanog nasilja koje je rezultat mračnjaštva i antiznanstvenih reakcija", poručili su. 

Arborio riža 

Riječ je o sorti arborio koja je dio nacionalne kuhinje, budući da je glavni sastojak svakog pravog rižota. No, ona je vrlo osjetljiva na gljivicu Pyricularia oryzae koja godišnje uništi količinu riže kojom bi se moglo nahraniti 60 mlijuna ljudi. Ispitivana je na površini od gotovo 30 m2, polje je bilo ograđeno te okruženo površinom od 400 m2 kako se pelud i sjeme riže ne bi mogli širiti dalje. 

Sortu RIS8imo, koja bi trebala biti otporna na ovu gljivicu, znanstvenici su počeli ispitivati 2017. godine. Stvorena je genomskom tehnikom CRISPR-Cas9, a što se ne smatra genetskom modifikacijom organizma (GMO) koja je u Italiji zabranjena. 

"U arborio riži postoje tri gena koji je čine osjetljivijom na gljivice. Koristeći ovu tehniku, tim se uvjerio da su ti geni inaktivirane varijante. Dakle, riži se ništa ne dodaje – neke vrste to prirodno čine", piše dr. Alfredo Carpineti za Ifl Science dodajući da je jedina razlika u tome što je kod RIS8imo ovaj inače prirodan razvoj napravljen u laboratoriju. 

Očekuje se da će tim nastaviti ispitivanje kako bi se osigurala hrana za rastuću svjetsku populaciju, ali i da će talijanska vlada pojačati zaštitu ovakvih eksperimenata. 


Tagovi

Genomske tehnike Arborio riža Talijanska riža Upotreba fungicida Pokusno polje Vandali Pyricularia oryzae Gljivica na riži RIS8imo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍