Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u poljoprivredi
  • 25.10.2023. 18:00

Provedena akcija protiv radne eksploatacije u poljoprivredi - otkrivene i žrtve trgovine ljudima

Radnici iz Bugarske bili su smješteni u katastrofalnim sanitarnim uvjetima, Tajlanđani su danonoćno brali borovnice, a Poljaci su za rad primali gotovinu i nisu bili obuhvaćeni kolektivnim ugovorom

Foto: Europol
  • 479
  • 45
  • 0

Europol i Europska uprava za rad su između 13. i 21. rujna 2023. proveli koordiniranu akciju širom Europe protiv trgovine ljudima u svrhu suzbijanja radne eksploatacije u poljoprivrednom sektoru. Operacija, koju je vodila Francuska, uključivala je širok spektar službi za provođenje zakona, uključujući policiju, imigracijsku i graničarsku službu, inspekciju rada i porezne vlasti iz 17 zemalja.

Uključena trgovina ljudima

Akcija velikih razmjera je rezultirala s 38 uhićenja u kojima su identificirana 43 osumnjičena trgovca ljudima. Provjereno je 3.148 lokacija, 27.653 osoba, 17.231 dokumenta i 3.204 vozila. Otkriveno je 1.538 radnika koji su bili izloženi eksploataciji i povredama radnih prava, a od toga ih je 353 identificirano kao moguće žrtve trgovine ljudima.

Pokrenuto je 20 novih kaznenih istraga, 156 novih inspekcija, otkriveno 29 falsificiranih dokumenata i utvrđeno 687 poslodavaca koji su počinili prekršaje.

Organizirana akcija je provedena u 17 zemalja

Slična kriminalna praksa u mnogim zemljama

Radnici u poljoprivrednom sektoru suočavaju se sa značajnim rizikom od eksploatacije, što je još više izraženo za one koji rade na sezonskim poslovima.

Istražitelji su širom Europe uočili slične kriminalne prakse u vezi s trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom u poljoprivredi. Utvrđena su kršenja zakona o minimalnim plaćama ili radnom vremenu, neusklađenosti između isplata i stvarnog radnog vremena zaposlenih, zapošljavanje maloljetnika, prakse kao što je dužničko ropstvo, uskraćivanje isticanja identiteta ili putnih isprava. Stoga je provjereno tisuće dokumenta te otkriveno da su boravišne dozvole često krivotvorene ili zloupotrebljene. Prisutan je rad na crno, a takvi radnici ostaju van zakona koji ih štiti i često se suočavaju s užasnim stambenim i sanitarnim uvjetima.

Na meti lažnih oglasa

Veliki problem su lažni oglasi za posao koje kriminalci koriste kako bi privukli ugrožene osobe koje traže posao.

Smještaj radnika koji su otkriveni u akciji

Otkriveni su radnici iz Bugarske smješteni u katastrofalnim sanitarnim uvjetima, Tajlanđani koji su danonoćno brali borovnice, Poljaci koji su za rad primali gotovinu i nisu bili obuhvaćeni kolektivnim ugovorom. Radnici iz Bjelorusije su radili na opasnim strojevima, a nisu prošli obuku upravljanja.

Europol je objavio vodič o tome kako da prepoznate lažne oglase za posao. Europska služba za zapošljavanje (EURES) nudi mrežu od 900 savjetnika koji mogu dati informacije, savjete i pomoć prekograničnim tražiteljima posla putem osobnih kontakata te ima službenu bazu podataka o ponudama za posao.


Tagovi

EUROPOL Trgovina ljudima Radnici u poljoprivredi Poslovi u poljoprivredi Radna eksploatacija Dužničko ropstvo Lažni oglasi Sezonski poslovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje