Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest preživača
  • 10.09.2024. 18:00
  • Norveška

Prvi puta od 2010. pojavila se bolest plavog jezika u zemlji na sjeveru Europe

Zaraza se prvenstveno širi ubodom komarčića iz roda Culicoides. U Norvešku iz Danske su došli s vjetrom?

Foto: Shutterstock/Scharfsinn
  • 180
  • 52
  • 0

Norveška je 6. rujna prijavila izbijanje bolesti plavog jezika na farmi ovaca u južnom dijelu zemlje, objavila je Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), prenosi Reuters.

Kako kažu, ovo je prvo izbijanje u toj zemlji od 2010. godine, a soj virusa još uvijek nije identificiran, navodi WOAH pozivajući se na informacije tamošnjih vlasti. Zaražene životinje bile su dio stada od 56 ovaca.

"Dvije zaražene ovce su eutanazirane prije nego što je bolest potvrđena. Uzeti su uzorci i poslani na analizu Norveškom veterinarskom institutu, koji je službeno potvrdio prisutnost bolesti," stoji u izvješću WOAH-a.

Bolest plavog jezika i u Danskoj, potvrđeni prvi slučajevi nakon 15 godina

Zaraza se prvenstveno širi ubodom zaraženih komarčića roda Culicoides, a ne izravnim kontaktom među životinjama, priopćilo je Norveško udruženje poljoprivrednika Norges Bondelag.

"Danska je u posljednjim tjednima imala značajno izbijanje bolesti plavog jezika, a zaražene insekte je vjerojatno u Norvešku donio snažan vjetar. Nalazi su zabilježeni duž obale Agdera, no još uvijek se malo zna o njihovoj rasprostranjenosti", objasnili su iz udruženja.

Bolest može biti smrtonosna za preživače poput ovaca, goveda i koza. Nova varijanta kruži sjevernom Europom od kraja prošle godine, što je potaknulo kampanje cijepljenja u pogođenim zemljama poput Francuske.

Početkom kolovoza ta je bolest prvi puta potvrđena u Francuskoj, a nakon 15 godina što je nije bilo, pojavila se i u Danskoj


Tagovi

Bolest plavog jezika Norveška Danska Bolest ovaca Bolest goveda Virusna infekcija Norges Bondelag Bolest koza Bolest preživača Svjetska organizacija za zdravlje životinja WOAH


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.