Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar u Osijeku
  • 03.11.2023. 08:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

Prvi rezultati analize tla i hrane nakon požara u Osijeku - zdravstveni rizik ne postoji?

Od ukupno uzetih 100 uzoraka njih 10 odnosi se na tlo, 30 je primarnih proizvoda s polja, 40 uzoraka voća i povrća s tržišta, 10 jaja i mlijeka i 10 uzoraka stočne hrane, objavio je Državni inspektorat

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
  • 487
  • 52
  • 0

Mjesec dana nakon stravičnog požara koji je izbio na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike "Drava International“ u osječkom naselju Brijest, objavljeni su preliminarni rezultati uzorkovanja tla, bilja, hrane i hrane za životinje na području nedaleko požarišta.

Kako je objavio Državni inspektorat, ne postoji rizik za zdravlje potrošača ako je došlo do konzumacije analiziranih vrsta hrane. Zaključak je to preliminarne procjene, a na temelju ispitanih parametara. 

"Uzimajući u obzir intenzitet požara i vrstu materijala koji je gorio uzeti uzorci, njih 100 analiziraju se na sljedeće parametre: teški metali (olovo i kadmij), policiklički aromatski ugljikovodici (PAH); dioksini, furani, poliklorirani bifenili (PCB)  i organoklorirani pesticidi, a u sirovini za stočnu hranu analiziraju se: teški metali, dioksini i PCB", stoji u objavi. 

Gust i opasan dim nad selima u okolici Osijeka, svakom kućanstvu stižu zaštitne maske

Pojašnjavaju pritom da se od ukupno uzetih 100 uzoraka njih 10 odnosi na tlo, 30 je primarnih proizvoda s polja (soja, šećerna repa, kukuruz, kadulja, djetelina i dr.), 40 uzoraka voća i povrća s tržišta (jabuke, rajčice, kupus, salata, buća, krastavci i dr.), 10 jaja i mlijeka i 10 uzoraka stočne hrane.

Preliminarnu procjenu rizika na temelju zaprimljenih djelomičnih rezultata analiza na kadmij, olovo i PAHove za 31 uzorak i to 20 uzoraka voća i povrća koji su uzeti s tržišta i 11 uzoraka primarnih proizvoda, izradila je Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu (HAPIH). 

Kontinuirano uzorkovanje tla, bilja, hrane 

Analize se, dodaju, provode u ovlaštenim nacionalnim laboratorijima, a dio za koje u Hrvatskoj nema ovlaštenih u akreditiranim EU laboratorijima.

"Napominjemo kako su ovo preliminarni rezultati, a inspekcije Državnog inspektorata paralelno sa zaprimanjem rezultata laboratorijskih analiza te procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, poduzimaju zakonom propisane mjere", naglašavaju. 

Kažu i da nakon požara njihove inspekcije, poljoprivredna, sanitarna i veterinarska, kontinuirano uzorkuju tlo, bilje, hranu i hranu za životinje na području nedaleko požarišta.


Tagovi

Požar Osijek Analiza tla Analiza hrane Državni isnepktorat HAPIH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje