Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Epidemija
  • 04.12.2023. 15:00

Ptičja gripa se širi Europom, u SAD-u dramatično - ima li koristi od cjepiva?

Najnoviji slučaj dolazi iz Belgije. U SAD-u je oboljelo nekoliko milijuna ptica. Francuska je s cijepljenjem pataka počela u listopadu

Foto: Depositphotos/alipko
  • 572
  • 197
  • 0

Belgija je prijavila izbijanje visokopatogene ptičje gripe H5N1, na farmi peradi u sjeverozapadnom dijelu zemlje, objavila je u ponedjeljak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH).

Epidemija, prva ove sezone u toj zemlji, otkrivena je u Diksmuideu, nedaleko od Francuske. Eutanazirano je gotovo 20.200 peradi, navodi Reuters

Nekoliko dana ranije, 1. prosinca ubijeno je i 11.500 purana na jednoj farmi u istočnoj Njemačkoj, priopćile su tamošnje vlasti. Ondje je prvi slučaj te bolesti ove jeseni prijavljen 22. studenog. 

Ptičja gripa, koja je posljednjih godina dovela do uništavanja stotina milijuna ptica, obično pogađa Europu tijekom jeseni i zime. Nedavno je otkrivena na farmama u nekoliko zemalja uključujući Francusku, Nizozemsku, Italiju, Mađarsku i Hrvatsku. 

Dramatično u SAD-u

Dramatična situacija je, piše Agrarheute i u SAD-u gdje je oboljelo nekoliko milijuna ptica. Najviše je pogođena Iowa, država s najvećom proizvodnjom jaja gdje je moralo biti ubijeno 17,3 milijuna ptica. Evidentirana je i u državama Maryland, Južna Dakota, Wisconsin, Georgia, Kalifornija, Ohio, Minnesota. 

U Norveškoj i Finskoj zaraženi su galebovi, čak i vrste kojima prijeti izumiranje

Prisutna je i na drugom kraju svijeta, u Japanu. 

Čemu služi cjepivo? 

Kako bi se suprotstavila ovoj bolesti, koja je poremetila opskrbu mesom peradi i jajima te uzrokovala visoke cijene, Francuska je početkom listopada pokrenula kampanju cijepljenja protiv ptičje gripe.

Kampanja je prvenstveno bila fokusirana na patke kod kojih simptomi nisu izraženi pa mogu lako prenijeti virus. U planu je cijepiti više od 60 milijuna  pataka, ali samo 70 posto je primilo prvu dozu, a potpuno cijepljeno je tek 40 posto. 

Cjepivo ne može u potpunosti zaštititi ptice od zaraze, ali bi ograničilo njezino širenje i izbjeglo masovno preventivno eutanaziranje. Smatraju ga dodatkom standardnim biosigurnosnim i kontrolnim mjerama.


Tagovi

Ptičja gripa Epidemija Europa Cjepivo Francuska Eutanazirana perad


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.