Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojvia
  • 20.01.2024. 15:00

Raste uvoz gnojiva: Hrana u EU ovisi o Rusiji?

Energetska ovisnost je zamijenjena uvozom gnojiva, upozorava prvi čovjek tvrtke Yara i upozorava da ne trebamo biti naivni u pogledu onoga što bi se sljedeće moglo dogoditi sa hranom.

Foto: Depositphotos/Leitenberger
  • 2.277
  • 164
  • 0

Ovisnost Europske unije o Rusiji u pogledu opskrbe hranom sve je izraženija, upozorio je Svein Tore Holsether, generalni direktor tvrtke za proizvodnju gnojiva Yara. Naveo je da Europa sada ima veću ovisnost nego prije rata, jer je zamijenila ovisnost o energiji s gnojivom, prenosi Euractiv.

Raste uvoz gnojiva

Holsether je istaknuo da Rusija i Putin koriste gnojivo i hranu kao oružje i dodao da ne trebamo biti naivni u pogledu onoga što bi se sljedeće moglo dogoditi s hranom.

Prema predočenim podacima Europske agencije za statistiku Eurostata ukupan uvoz dušika u EU porastao je za 34 posto u sezoni 2022.-23. (srpanj - lipanj) u odnosu na prethodni period, pri čemu je Rusija činila oko trećinu od ukupne količine. Porastao je uvoz uree za 53 posto, što je udvostručilo količinu zabilježenu u periodu 2020.-2021.

Trend je usporen u tekućoj sezoni, ali ruska urea i dalje čini skoro trećinu ukupnog uvoza.

Zatražena rasprava o sankcijama

Sve veća ovisnost o uvozu gnojiva ima utjecaj na okoliš, jer imaju veći ugljični otisak, za 50 do 60 posto više od europskih proizvoda.

Holsheter je 2024. opisao kao odlučujuću godinu za EU u poduzimanju akcija koje će definirati sljedeće stoljeće u u poljoprivredi, pozivajući na poticaje poljoprivrednicima kako bi olakšali svoju sposobnost da donose ekološki prihvatljive izbore uz održavanje razine proizvodnje. Ponovio je pozive na uspostavljanje predvidivog okvira financiranja za industriju EU, u skladu s američkim Zakonom o smanjenju inflacije.

Kako je ova proizvodnja energetski intenzivna i u velikoj mjeri ovisi o fosilnim gorivima, posebno plina, stručnjaci smatraju da će biti potrebno 15 do 20 godina za postepeno ukidanje fosilnih gnojiva i prelazak na biološka rješenja.

Delegacija Latvije u Europskom vijeću zatražila je raspravu o sankcijama na uvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda na sljedećem sastanku ministara poljoprivrede EU, koji je zakazan za 23. siječnja.


Tagovi

Rasprava o sankcijama Uvoz uree Energetska ovisnost Uvoz iz Rusije Yara Svein Tore Holsether Europska unija Uvoz gnojiva Ovisnost o Rusiji


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB