Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 28.09.2023. 15:00

Rastu cijene krumpira, jaja i svinja, a padaju za žitarice i gnojiva

Eurostat je objavio podatke o cijenama poljoprivrednih proizvoda za drugi kvartal 2023. godine

Foto: Depositphotos/cegli.o2.pl
  • 6.231
  • 355
  • 1

Podaci o indeksima cijena u poljoprivrednih proizvoda koje je objavio Eurostat pokazuju da je njihov nedavni rast u EU naglo usporio u drugom kvartalu 2023., u usporedbi s istim kvartalom 2022. Nadalje, prosječna cijena dobara i usluga koje se trenutačno troše u agrarnom sektoru (inputi koji nisu povezani s ulaganjima) pala je u tom periodu što je prvo smanjenje od četvrtog kvartala 2020.

Ovi posljednji podaci upućuju na daljnje smirivanje globalnih poljoprivrednih tržišta nakon razdoblja poremećaja. 

Agrumi, maslinovo ulje i krumpir

U navedenom razdoblju je prosječna cijena proizvoda porasla za 2 %. To predstavlja znatno nižu stopu rasta u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada je porasla za 17% (prvo tromjesečje 2023. u usporedbi s prvim2022.).

Najveći rast zabilježen je kod agruma (prosječno +89%), maslinovog ulja (+48%) i krumpira (+38%). Ovi brojevi ukazuju na usjeve pogođene sušom. Od ostalih proizvoda, također vrijedi istaknuti snažan rast cijena jaja (+31%) i svinja (+28%). Nasuprot tome, za žitarice su pale (-31%), dok su cijene peradi (+4%) i mlijeka (-2%) ostale stabilnije.

U istom razdoblju prosječna cijena dobara i usluga smanjila se za 5% što je uslijedilo nakon usporavanja rasta u prethodnom tromjesečju. 

Među inputima koji nisu povezani s investicijama, najveće stope pada imali su gnojiva i poboljšivači tla (-23%), energija i maziva (-13%) te stočna hrana (-5% ). 

Utjecaj suše

Na nacionalnoj razini, većina zemalja EU-a (17 od 27) nastavila je bilježiti rast cijena poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju 2023. Najbrže stope rasta zabilježene su u Portugalu (+22% ), Grčkoj (+21%) i Španjolskoj (+16%), dakle zemljama koje je zadesila suša. Nasuprot tome, najveći pad zabilježile su Litva (-26%) i Estonija (-15%).

Što se tiče inputa koji nisu povezani s ulaganjima, najveće stope rasta zabilježene su u Mađarskoj i Rumunjskoj (obje +6%), a Litva i Nizozemska pada (obje -16 %).


Tagovi

Prosječna cijena Cijena poljoprivrednih proizvoda Eurostat Indeks cijena Rast cijena Pad cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"