Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Doniranje hrane
  • 08.07.2023. 12:00

Rekordni iznos donirane hrane u Hrvatskoj

Mnogim građanima se smanjila kupovna moć i zato je društvena odgovornost onih koji je imaju još veća, kazala je eurozastupnica Biljana Borzan.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 550
  • 41
  • 0

Objavljeni su podaci o prijavljenim donacijama hrane u prošloj godini. Ukupna prodajna vrijednost u 2022. godini bez PDV-a iznosila je 4,92 milijuna eura, što je rekordni iznos donirane hrane u Hrvatskoj od pokretanja inicijative "Najdonator".

Nju su pokrenuli eurozastupnica Biljana Borzan i Mreža hrane, kako bi odali priznanje najvećim donatorima među hrvatskim tvrtkama. Dosadašnji dobitnici godišnjeg priznanja su bili Konzum i Dukat među velikim, te Sana delikatese među malim i srednjim tvrtkama.

Šesta dodjela priznanja "Najdonator" održat će se ove jeseni u Europskom parlamentu.

ivimo u vremenu ekonomske krize potaknute ruskom agresijom na Ukrajinu, te povećanih cijena zbog inflacije i uvođenja eura. Upravo u takvim vremenima, kad se mnogim građanima u Hrvatskoj smanjila kupovna moć, a nekima je egzistencija dovedena i do samog ruba, društvena odgovornost onih koji imaju je još veća nego prije", istaknula je Biljana Borzan

Dodala je i da se zahvaljuje svima koji su donirali hranu te vjeruje kako će ovi podaci biti podstrek i nekim novim tvrtkama da se priključe inicijativi. 

Godišnje bacimo 71 kg hrane po stanovniku

Smanjenje bacanja i povećanje donirane hrane cilj je zemalja članica Europske unije, koje su se obvezale do 2030. godine prepoloviti bačene količine.

U Hrvatskoj se godišnje baci 286.379 tona odnosno oko 71 kilogram po glavi stanovnika što je ekvivalent vrijednosti od oko 600 milijuna dolara.

Biljana Borzan, izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane (Foto; Ured zastupnice Borzan)

Prosjek po glavi stanovnika, kada je riječ o bacanju hrane u EU je 131 kilogram, a u svijetu čak 160 kilograma. Od ukupno odbačene u Hrvatskoj 76 posto dolazi iz kućanstava, a 24 posto iz poslovnog sektora.

Hrana se zbog različitih razloga baca kroz cijeli lanac opskrbe od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava.

S ciljem promicanje društvene odgovornosti prehrambenog sektora Ministarstvo poljoprivrede sklopilo je početkom godine dobrovoljne sporazume za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane s različitim dionicima: proizvođačima, prerađivačima, trgovinama, ugostiteljstvom, znanstvenim i akademskim zajednicama, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, neprofitnim organizacijama te udruženjima.

IT sustav za doniranje

Sporazum je do sada potpisalo 44 dionika, s ciljem da se ovaj otpad u Hrvatskoj smanji za 30 posto do 2028. godine.

"Sustav se kontinuirano nadograđuje te se planira novi poziv u svrhu omogućavanja pokretanja banki hrane te daljnjeg infrastrukturnog opremanja posrednika u lancu njezina doniranja",izjavio je Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede, na nedavno održanoj konferenciji "Hrana nije otpad" koju je organizirao Grad Zagreb.

Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane do 2028., donijela je Vlada RH za koji je osigurala 5,7 milijuna eura. Do sada su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje u vrijednosti 1,9 milijuna eura, za 41 posrednika u lancu doniranja i za devet banki hrane.

Banke bi trebali započeti s radom početkom 2024. godine te preuzeti ulogu koordinatora u doniranju u svojoj županiji. Kako bi se ono olakšalo, unaprijeđen je zakonodavni okvir za doniranje hrane, a uspostavljen je i IT sustav s 322 donatorska i 109 posredničkih profila.

Hrana nije otpad

Kao centralno mjesto za razmjenu informacija, dijeljenje iskustva i najboljih praksi, te integraciju svih informacija o temi na jednom mjestu – uspostavljen je portal Hrana nije otpad.

Zdravko Barać na konferenciji "Hrana nije otpad" u zagrebačkom Ziceru (Foto: M.Kaleb)

Cilj portala je povećati informiranost svih zainteresiranih dionika, ovisno o njihovim interesima, o prednostima koje mogu imati primjenjujući nove ili drugačije pristupe u proizvodnji, distribuciji, skladištenju ili konzumaciji hrane.

Namijenjen je subjektima u poslovanju s hranom (primarnim proizvođačima, prerađivačima, distributerima i trgovcima hranom, ugostiteljima), potrošačima te nadležnim tijelima, akademskoj i znanstvenoj zajednici, udrugama potrošača i raznim udrugama civilnog društva kao i svim ostalim zainteresiranim stranama.


Tagovi

Europski parlament Biljana Borzan Mreža hrane Zdravko Barać Doniranje hrane Najdonator Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Augusta Cesarca 4 - 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 4880 280, e-mail: EPZagreb@ep.europa.eu