Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 01.07.2023. 15:00

Rekordno visok izvoz u ožujku 2023. - kako izgleda EU trgovina?

Trgovinski suficit iznosio je 6,9 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 28 posto u odnosu na prethodni mjesec i dostiže najvišu razinu u posljednje tri godine

Foto: Depositphotos/Kosalism
  • 479
  • 93
  • 0

Nakon oporavka izvoza u veljači, poljoprivredno-prehrambena trgovina Europske unije nastavila je napredovati uz značajan porast izvoza u ožujku. To je rezultiralo trgovinskim suficitom od +6,9 milijardi eura, što predstavlja povećanje od 28 posto u odnosu na prethodni mjesec i dostiže najvišu razinu u posljednje tri godine. 

Visoka razina izvoza u ožujku dosegnula je 21,5 milijardi eura, što je povećanje od 16 posto u usporedbi s veljačom 2023. (i 14 posto više nego u ožujku 2022.). Uvoz je također porastao nakon tri mjeseca i iznosi 14,6 milijardi eura. 

Ovo su glavni zaključci najnovijeg mjesečnog izvješća o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koje je objavila Europska komisija.

Najvažniji izvozni proizvodi

U ožujku 2023. došlo je do značajnog povećanja izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a, čija je vrijednost u prvom kvartalu 2023. bila 58,2 milijarde eura što predstavlja rast od 13 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. (+6,7 milijardi eura). 

Gotovo sve kategorije proizvoda bilježe veće vrijednosti u odnosu na prošlogodišnje brojke. Posebice je povećan izvoz prerađevina od žitarica i mlinskih proizvoda (+1,2 milijarde eura, +24%), prerađevina od voća, orašastih plodova i povrća (+698 milijuna eura, +31%), kao i mliječnih proizvoda (+634 milijuna eura, +15%).

Tri glavna odredišta bili su Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Kina. Značajno povećanje izvoza uključivalo je Tursku (+416 milijuna eura, +41%, posebno govedina i teletina), Saudijsku Arabiju (+362 milijuna eura, +40%, uglavnom žitarice) i Ukrajinu (+274 milijuna eura, +45%).

Što se i odakle uvozilo?

Nakon sezonskog tromjesečnog pada, uvoz ove vrste proizvoda u EU ponovno je počeo rasti u ožujku 2023. za 10% na mjesečnoj razini. Količinski i vrijednosno, posebno je povećan za šećer i glukozno-fruktozni sirup, žitarice i duhanske proizvode.

Najviše je porastao uvoz iz Ukrajine, Kanade i Ujedinjenog Kraljevstva, dok je uvoz iz Rusije bio znatno ispod razine iz 2022. (-44%, -365 milijuna eura). 

Kada je riječ o prvom kvartalu, tri najveće zemlje za uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU bili su Brazil, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.


Tagovi

EU izvoz EU uvoz Suficit Rekordan izvoz Ožujak EU trgovina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.