Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alltech
  • 12.11.2023. 12:00

Rizik od mikotoksina veći nego prijašnjih godina

Alltech je objavio prve rezultate o pojavnosti mikotoksina u Europi nakon žetve 2023. Jeste li spremni za rano i učinkovito suzbijanje ovih skrivenih opasnosti?

Foto: Depositphotos/vschlichting
  • 482
  • 62
  • 0

Tvrtka Alltech donosi prve rezultate o rekordnim rizicima od mikotoksina nakon pregleda europske žetve za 2023. godinu.

Naime, ističu da je, dok se proizvođači prilagođavaju stalnim klimatskim promjenama, sve više dokaza da one imaju ključnu ulogu u pojavi mikotoksina i nastanku rizika u različitim europskim regijama.

U Europi je očita razlika između vegetacijskih sezona 2022. i 2023. godine. Nakon suše koja je vladala 2022. uslijedila je vlažnija sezona 2023. koja je dodatno podijelila sjever i jug. Za učinkovito snalaženje u takvim promjenjivim uvjetima iznimno su korisni inovativni alati i usluge poput CropPropheta. CropProphet je, pojašnjavaju iz Alltecha, sustav za predviđanje prinosa žitarica temeljen na praćenju vremenskih uvjeta.

Pojačan razvoj plijesni iz roda Fusarium

"U južnoj Europi, uključujući Španjolsku i Grčku, nakon sušnog razdoblja koje je utjecalo na ozime kulture u Španjolskoj od siječnja do svibnja, uslijedile su dugotrajnije jače oborine. To izaziva zabrinutost zbog pojačanog razvoja plijesni iz roda Fusarium i mikotoksina u usjevima kukuruza u tim područjima", ističu iz ove tvrtke te dodaju kako je u međuvremenu sjeverna Europa, uključujući Skandinaviju i baltičke države, također imala višak vlage, što je dovelo do kasnije žetve i pojačanog razvoja plijesni.

Srednja i zapadna Europa, s druge strane, pojašnjavaju, uglavnom su imale normalne ili tek nešto veće količine oborina. Međutim, ovo naizgled povoljno stanje također može predstavljati izazov. Primjerice, u Danskoj veće količine oborina izazivaju zabrinutost zbog mikotoksina jer do oborina u kasnijem dijelu sezone dolazi kada dospijevaju usjevi pogođeni sušom, uključujući pšenicu i ječam.

Na vrhu popisa nova grupa mikotoksina

Prvi podaci iz Alltechova pregleda europske žetve 2023. pokazuju da je rizik od mikotoksina, osobito kod strnih žitarica, slame i voluminozne krme poput silaže trave i kukuruza, veći nego prethodnih godina za sve vrste životinja. Glavni uzročnici su trihoteceni tipa B, drugi mikotoksini plijesni iz roda Penicillium, trihoteceni tipa A i zearalenon.

"Nova grupa mikotoksina na vrhu je popisa, s 91,1 posto pozitivnih uzoraka. Prosječan broj u uzorku bio je 4,4 dok je 92 posto uzoraka sadržavalo dva ili više mikotoksina. Naime, ovi podaci pokazuju najveću koncentraciju deoksinivalenola (DON-a) u ječmu, koja je iznosila 14.074 ppb", upozorili su stručnjaci iz Alltecha.

Detaljne podatke požete pogledati iz tablice ispod.


Tagovi

Alltech Mikotoksini Pregled europske žetve 2023 Vlažna sezona Oborine Žitarice


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Alltech Hrvatska d.o.o.

Josipa Lončara 3, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 2339 588, fax: +385 1 2339 008, e-mail: amasar@alltech.com web: https://www.alltech.com/hr-hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]