Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TerraCalco 95
  • 04.09.2023. 10:30

Rješenje za kisela tla: Koje kalcijevo gnojivo odabrati?

Proizvod za poboljšanje kvalitete kiselih tala, kojeg farmeri u EU i SAD koriste četvrt stoljeća, dostupan je i kod nas. Provjerili smo - u čemu je njegova posebnost?

Foto: Carmeuse
  • 7.747
  • 580
  • 0

Poznato je da na području balkanske regije dominiraju beskarbonatna tla, izuzetno siromašna u pogledu sadržaja kalcija, kisela, s niskim pH vrijednostima. Kao posljedica nedostatka kalcija, koji je četvrti po važnosti u ishrani bilja, dolazi do narušavanja kako strukture zemljišta koje se sve više sabija (kalcij je glavni element koji doprinosi njegovoj rastresitosti), tako isto do smanjenog usvajanja fosfora, kalija i dušika.

Sve to za posljedicu ima pad prinosa, kod pojedinih kultura i više od 35 posto. Neke od njih, kao što je lucerna, uopće ne mogu opstati na ovakvom tlu. Također, u kiselim zemljištima ograničen je razvoj mikroorganizama i drugih korisnih organizama koji doprinose procesima koji potiču razvoj korijena biljke. Podsjetimo da su glavni uzroci zakiseljavanja tla:

  • intenzivna primjena mineralnih gnojiva,
  • iznošenje kalcija usjevima jer je on jedan od bitnih elemenata u ishrani biljke,
  • ispiranje kiselim kišama.

Ima li rješenja?

Na prirodno beskarbonatnim zemljištima neophodna je redovna primjena proizvoda koji sadrže pogodne forme kalcija. Ovaj element je potrebno redovno dodavati, ne samo na kiselim već i na svim onima koja pokazuju nizak nivo kalcijevog karbonata (< 3% CaCO3) kako bi se ono očuvalo i osigurao izvor hraniva za biljke.

Istražujući ponudu na tržištu, među suvremenim rješenjima pronašli smo proizvod TerraCalco 95® koji je razvila belgijska kompanija Carmeuse. On se u EU i SAD-u uspješno primjenjuje više od 25 godina, a od prije nekoliko godina, je počela njegova proizvodnja na teritoriju Balkana pa je proizvod sada dostupan i našim farmerima.

Kalcijevo gnojivo na bazi kalcijevog oksida

"Riječ je o kalcijevom gnojivu na bazi kalcijevog oksida - minimalno 92 posto, plus magnezijev oksid do 1,5 posto", kažu iz ove kompanije za Agroklub, pojasnivši kako je namijenjen za poboljšanje kvalitete kiselih tala, ali i kao izvor lako pristupačnog kalcija za ishranu bilja.

Kako navode, on utječe na unapređenje strukture zemljišta čineći ga rastresitim, poboljšava vodo-zračni režim, iskoristivost primijenjenih gnojiva (NPK), ubrzava razgradnju žetvenih ostataka, dovodi do porasta broja korisnih bakterija i drugih korisnih organizama i na kraju značajno utječe na povećanje prinosa i profita.

Brži rezultati

Na pitanje u čemu je prednost njegove upotrebe u odnosu na ostale proizvode slične namjene, ističu kako daje neusporedivo brže rezultate jer je vodotopiv, s duplo manjim dozama jer je kalcij u lako pristupačnom obliku biljkama.

"Granuliran je i lako se rasipa na površinu zemljišta upotrebom rasipača za mineralna gnojiva, a rezultati primjene se vide već tijekom prve sezone nakon aplikacije što s drugim proizvodima nije moguće", preciziraju iz Carmeusea.

Više je efekata primjene TerraCalco 95, a ističu sljedeće: 

1. Poboljšanje strukture tla

Tlo obogaćeno kalcijem postaje rastresito, ne sabija se, lako se obrađuje uz manji broj prohoda i značajno manju potrošnju goriva. Bolja struktura osigurava bolji vodo-zračni režim, zemljište je dobro osigurano zrakom u kišnom periodu i ne javljaju se mjesta gdje leži voda, a istovremeno duže zadržava vlagu u sušnom periodu čime smanjuje stres biljaka izazvan nedostatkom vlage.

U kratkoj snimci možete pogledati i kako TerraCalco 95® utječe na strukturu tla:

 

2. Potpuna iskoristivost primijenjenih hraniva

Fizička i kemijska svojstva zemljišta i pH vrijednost imaju značajan utjecaj na iskoristivost primijenjenih gnojiva. Na kiselim, iskoristivost mineralnih gnojiva opada od 15 pa čak do 70 posto. Ovo je posebno izraženo kod fosfora koji prelazi u formu koja je nedostupna biljkama, a odmah iza su gubitci dušika. Znajući koja je cijena hraniva nije teško izračunati koliki je to financijski gubitak.

"Primjenom TerraCalco 95 smanjuje se topivost teških metala u tlu - željezo, olovo, bakar, cink, kadmij, aluminij, čime se istovremeno smanjuje njihov negativan efekt na biljke. Aluminij, kadmij, molibden su po usjeve izuzetno toksični elementi koji zaustavljaju razvoj korijena i time smanjuju sposobnost usvajanja vode i hranljivih elemenata, a oslobađaju se i postaju dostupni biljkama kada pH zemljišta padne ispod 5,5", naglašavaju iz belgijske kompanije.

Rečeno potkrjepljuju fotografijom (ispod) na kojoj je prikazan utjecaj toksičnosti aluminija na razvoj korijena: 

 S TerraCalco 95 pH5,5 (lijevo) i bez njegove primjene pH 4,0 (desno) 

Tako se primjenom ovog proizvoda, postiže:

  • bolje usvajanje hraniva - fosfora, dušika i kalija,
  • bolji vodo-zračni režim
  • eliminacija teških metala i njihovog utjecaj na biljke
  • povećanje kvalitete i prinosa uzgajane kulture

3. Povećanje broja korisnih mikroorganizama u tlu

U kiseloj sredini onemogućen je razvoj bakterija i drugih organizama neophodnih za normalan razvoj korijena, kao i nesmetano usvajanje hranljivih tvari. Na svim mahunarkama izostaje ili će bit smanjeno formiranje korijenskih kvržica. Kao posljedicu imamo smanjeno vezanje dušika i pad prinosa. Ovo dobro znaju svi proizvođači soje.

Povećanje broja mikroorganizama dovodi i do ubrzanja razgradnje žetvenih ostataka čime se tlo prirodno obogaćuje hranljivim tvarima.

Granuliran je i lako se rasipa na površinu tla

"Korisni mikroorganizmi se spontano umnožavaju u tlu kada su pH vrijednosti neutralne. Tijekom svog rasta i razmnožavanja u tlo izbacuju kemijske spojeve koji su vrlo slična biljnim hormonima rasta što potiče razvoj korijena i korijenskih dlačica čime se povećava moć usvajanja biljke i potiče brži razvoj", kažu nam iz Carmeusea, pojašnjavajući zašto je kalcij toliko bitan i zašto je njihov proizvod idealno rješenje za navedene probleme.

Postignuti rezultati i najnovija saznanja objavljeni su i na njihovoj web i Facebook stranici. 

Svim farmerima na raspolaganje su stavili svoje stručnjake koji su dostupni za više informacija i savjete kako, kada i u kojoj dozi primijeniti proizvod u skladu s vašim tipom tla, kontakte možete pronaći - ovdje


Fotoprilog


Tagovi

Carmeuse TerraCalco 95 Ishrana bilja Razvoj korijena PH tla Vladimir Pantić Kalcij Gnojivo Kiselost tla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner