Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 19.06.2023. 12:00

Ruralne žene u okviru Strateškog plana traže posebne mjere

Sudionice radionice su naglasile i kako im veliki problem stvara problematika poljoprivrednog zemljišta te su predložile porez na neobrađeno zemljište i/ili davanje istog u najam.

Foto: HPK
  • 396
  • 59
  • 0

Prvi radionica LivingLab Hrvatska (LLHR) za Eko-žene poduzetnice (EWE) u ruralnim sredinama, koji se provodi  u okviru GRASS CEILING Horizon projekta, financiranog od strane Europska komisija održana je u Šibenku.

"Cilj ovog projekta je osnažiti socio-ekološke inovacije koje vode žene u ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama. Diljem EU kroz njega će se projekt uspostaviti devet socio-ekoloških laboratorija za žene inovatorice, a projekt će pratiti razvoj osam izabranih žena", pojasnili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Naime, u LL HR EWE su putem javnog poziva izabrane: Marijana Svetić (OPG Svetić), Jasminka Gršković (OPG Gršković), Silvija Terlević (Obrt Matteo), Tatjana Klepo (dopredsjednica udruge maslinara Grada Kaštela 'Mastrinka'), Ines Dundović (direktorica tvrtke Veggie), Birgit Boljun (OPG Boljun), Vesna Jakić (dizajnerica i voditeljica udruge Ruta) te Ana Kovačić (OPG Kovačić).

Koje mjere su predložile?

"Sudionice su se međusobno upoznale te su razmijenile iskustva vezano za poslovanje, inovacije, prepreke s kojima su susretale i predložile mjere koje je potrebno poduzeti kako bi se poboljšao status žena u ruralnim područjima", navode iz HPK.

Na inovacije ih je, kažu, potaknula promjena svijesti o okolini, glad za znanjem, prijenos znanja za bolji svijet, mijenjanje tradicije, zdravije životno okuženje, oživljavanje priča iz djetinjstva, suživot s prirodom.

"Na svom putu do uspjeha sretale su se s velikim nerazumijevanjem okoline kao i brojnim administrativnim barijerama, čestim izmjenama zakona i propisa te nedostatkom adekvatne pomoći oko prijenosa znanja i istraživanja", ističu iz HPK koja je nositelj projekta.

Zaključak prve radionice je kako ruralne žene za svoj razvoj i provođenje inovacija kao rješenje vide i u stalnoj edukaciji, praktičnom prijenosu znanja od poljoprivrednika koji već imaju dobre prakse, digitalizaciji proizvodnje i prodaje proizvoda, kao i otvaranju posebne mjere za žene u okviru Strateškog plana.

Osim navedenog sudionice radionice su naglasile kako im veliki problem stvara problematika poljoprivrednog zemljišta te su predložile porez na neobrađeno zemljište i/ili davanje istog u najam.


Tagovi

Ruralne žene Strateški plan HPK Mjere Žene inovatorice LLHR GRASS CEILING


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled