Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordni izvozi
  • 05.05.2024. 18:00

Rusija izvozi pšenicu rekordnom brzinom, Ukrajina dosegla predratne izvozne brojke

Porasla je konkurentnost ruske pšenice, a u Ukrajini bilježe dobre rezultate izvoza zahvaljujući mjerama koje provode s međunarodnim partnerima. U planu im je i povećati proizvodnju durum pšenice

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 2.775
  • 147
  • 0

Rusija je u travnju izvezla rekordnih 4,6 milijuna tona pšenice i premašila rezultat iz istog mjeseca prošle godine (4,4 mil. t) te prosjek za ovaj mjesec koji je 2,5 mil. t, procijenili su analitičari Sovecona. 

Visoka konkurentnost 

Kako piše Farmer, ova zemlja zbog visoke konkurentnosti izvozi pšenicu rekordnom brzinom. Prošli se tjedan njome trgovalo po 196 €/t, a francuskom 204 €/t. Dva mjeseca ranije obje su bile po istoj cijeni, 211 €/t. 

Analitičari smatraju da je konkurentnost ruske pšenice možda porasla tijekom prošlog tjedna usred naglog povećanja cijena za europske ugovore. Izvoz olakšava i transport kanalom Volga-Don, ključnim domaćim riječnim putem. 

Rekordan ukrajinski izvoz

Susjedna Ukrajina na koju su izvršili invaziju prije više od dvije godine, u travnju je izvezla rekordnu mjesečnu količinu od više od 13 milijuna tona, nadmašivši brojke za veljaču 2022. Vrijednost izvoza dosegla je 3,3 milijarde dolara, rekla je Yulia Svyrydenko, ministrica gospodarstva te zemlje, piše APK-Inform.

"Mjere koje je poduzela ukrajinska vlada zajedno s našim međunarodnim partnerima za obnovu i povećanje izvoza daju izvrsne rezultate", pohvalila se potvrdivši da su prošlog mjeseca imali rekordan obujam izvoza od 13,1 mil. t što je 1,3 milijuna tona više nego u ožujku te više nego što su izvezli u veljači 2022., rekla je Svyrydenko.

Travanj je uglavnom potvrdio rast cijena agri roba na burzama, što donosi svibanj?

Prema njezinim riječima, na ovaj je rast utjecalo otvaranje alternativnog morskog koridora prošlog ljeta koji im omogućuje izvoz žitarica i metala. Svemu doprinosi UNITY program osiguranja brodova, kreiran u suradnji s britanskom vladom i skupinom osiguravajućih društava, kao i proširenje kapaciteta "ruta solidarnosti", prvenstveno s Moldavijom i Rumunjskom, kao i poboljšanje uvjeta prijevoza robe željeznicom do dunavskih luka.

Veća proizvodnja durum pšenice 

Pored toga, ondje povećavaju proizvodnju durum pšenice, i ozime i jare. 

"Ovaj trend ukazuje na to da bi Ukrajina na jesen mogla ući na tržište EU s durum pšenicom, ali ne za za talijansku preradu", rekao je direktor udruženja Mlinari Ukrajine, Rodion Rybchynsky koji vjeruje da mogu povećati vlastitu proizvodnju brašna od ove vrste pšenice. 


Tagovi

Ruska pšenica Izvoz pšenice Rekordan izvoz Ukrajinski izvoz Izvoz žitarica Durum pšenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"