Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 15.10.2023. 18:00

Rusija ostaje glavno tržište za poljske jabuke - unatoč zabrani izvoza

Poljske jabuke na ruskom tržištu. Kako se zaobilazi embargo?

Foto: Depositphoto/thak11
  • 374
  • 85
  • 0

Poljski proizvođači jabuke su u prvoj polovici 2023. izvezli od 50 do 70 tisuća tona svježih jabuka na rusko tržište. Prema analitičarima EastFruita, pronašli su način kako zaobići zabranu izvoza u Rusiju.

Mijenjaju dokumente o porijeklu robe

U tome im pomažu Kazahstan i Bjelorusija. Trgovci iz ovih zemalja koriste situaciju, jer kao članice Euroazijske ekonomske unije mogu uvesti jabuke iz Europske unije i izvesti ih u Rusiju.

Takve operacije nisu legalne u Kazahstanu ili Bjelorusiji, jer se dokumenti o porijeklu zamjenjuju. No, regulatorna tijela u svim zemljama zatvaraju oči pred ovom aktivnošću, kao i Poljaci kojima je cilj zarada od prodaje, komentiraju analitičari. 

Voćari ovisni o ruskom tržištu

Podaci poljske vanjskotrgovinske statistike za prvih šest mjeseci 2023. pokazuju da je u Kazahstan izvezeno 43,2 tisuće tona, a u Bjelorusiju 26,5 tisuća tona. To je ukupno skoro 70 tisuća tona i 15 posto cjelokupnog izvoza jabuke iz Poljske.

Rumunjska je uvezla 47,8 tisuća tona, Egipat 36,7 i Indija 25,3 tisuća tona. Ovi podaci govore da prihod poljskih voćara i dalje u velikoj mjeri ovisi o isporuci na ruskom tržištu.


Tagovi

Poljska Rusija Izvoz jabuka Izvoz u Rusiju Izvoz svježih jabuka Poljske jabuke


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍