Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum o žitaricama
  • 17.07.2023. 15:00

Rusija prekinula crnomorski sporazum o žitaricama

Rusija je o svemu službeno obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN, a sporazumu će se vratiti kada budu ispunjeni njezini uvjeti

Foto: Depositphotos/aercaminua
  • 1.229
  • 97
  • 0

Rusija je službeno odbila obnoviti crnomorski sporazum o žitaricama koji istječe danas, 17. srpnja, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, piše Tass.

Nema veze s napadom na Krimski most?

Rekao je kako dio dogovora koji se odnosi na Rusiju nije ispunjen te da je to razlog njegovog raskida. Dodao je i kako to nema veze s jutrošnjim napadom na Krimski most te da je ruski predsjednik Vladimir Putin odluku o tome donio ranije. Rusija će mu se vratiti kada se ispune njezini zahtjevi.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova je za RIA Novosti izjavila i da je Rusija o svemu službeno obavijestila Tursku, Ukrajinu i UN. 

Glavni cilj neispunjen

Putin je prošle subote u razgovoru s južnoafričkim predsjednikom Cyrilom Ramaphosom rekao da nisu ispunjene obveze uklanjanja prepreka izvozu ruske hrane i gnojiva. Naglasio je da je glavni cilj ovog sporazuma ostao neispunjen - opskrba žitaricama siromašnih zemalja.

Crnomorska inicijativa, koju su 22. srpnja 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN-a, s jedne je strane uključivala izvoz ukrajinskih žitarica, hrane i gnojiva preko Crnog mora. 

Rusija ima velike zalihe pšenice - izvoz će dodatno rušiti cijenu, a što je s ukrajinskom?

S druge strane, trebala je osigurati deblokadu izvoza ruske hrane i gnojiva, ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke sa SWIFT-om, nastavak opskrbe poljoprivrednim strojevima i rezervnim dijelovima, obnovu rada cjevovoda za amonijak u Odesi i niz drugih koraka.


Tagovi

Sporazum o žitaricama Vladimir Putin Prekid sporazuma Izvoz žitarica Ukrajinske žitarice Crnomorski sporazum


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.