Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RWA
  • 01.09.2023. 11:00

RWA Hrvatska kooperantima bez naknade vrši uzorkovanje i analizu tla

Određivanje zona plodnosti, automatizirano sondiranje i analizu tla, te izradu karata gnojidbe ili miješanje gnojiva prema analizi i potrebama kupaca nove su usluge koje nudi RWA.

Foto: RWA Hrvatska
  • 1.127
  • 118
  • 0

Proteklih godina poljoprivrednici su unatoč nezapamćeno visokim cijenama mineralnog gnojiva, ohrabreni visokim cijenama poljoprivrednih proizvoda, provodili mjere osnovne gnojidbe tla. Ove godine, pritisnuti iznimno niskim prihodima u žetvi ozimih usjeva, poljoprivrednici na svaki način žele smanjiti troškove.

Tvrtka RWA Hrvatska prepoznala je ove okolnosti i pokrenula novu uslugu podrške svojim kooperantima, uzorkovanje i analizu tla u cilju maksimalnog iskorištenja mineralnog gnojiva, odnosno maksimalnog smanjenja troška mineralne gnojidbe bez rizika smanjenja prinosa narednih kultura.

Usluga je besplatna svim postojećim i novim kupcima RWA gnojiva i sjemenskog materijala. Očekivana ušteda u trošku mineralne gnojidbe je prosječno 200 €/ha.

Ova usluga provodi se prema najsuvremenijoj metodologiji:

1. Određivanje stalnih točaka sondiranja i zona plodnosti tla preklapanjem višegodišnjih satelitskih karata vegetacijskih indeksa

Umjesto nasumičnog uzorkovanja ili uzorkovanja po nekoj od geometrijskih shema, određujemo stalne točke uzorkovanja tla preklapanjem višegodišnjih satelitskih vegetacijskih indeksa, a kooperantima koji raspolažu kartama prinosa, nudimo i određivanje stalnih točaka uzorkovanja obradom ovih karata.

Zone plodnosti i stalne točke uzorkovanja (lijevo), karta varijabilne gnojidbe MAP 12-52 i KCL 60% (sredina i desno)

2. Uzorkovanje tla korištenjem GPS navigacije, UTV vozila i automatizirane sonde

Uzorkovanje tla na stalnim mjestima obavlja se brzo, automatski, sa dubine od 0 do 30 cm, pri čemu svaki uzorak težine do 1 kg predstavlja jednu homogenu zonu produktivnosti tla. U danu je moguće sondirati više od 100 hektara tla.

3. Agrokemijska analiza

Zakonom je propisana obaveza praćenja stanja plodnosti tla za ARKOD parcele veće od jednog hektra. Ove se analize provode u ovlaštenom laboratoriju, koristeći akreditirane metode (AL metoda određivanja lako pristupačnog fosfora i kalija).

Rezultati se importiraju u bazu podataka, te se na karti dobiva uvid u prostornu zastupljenost svake od osobina plodnosti tla, kao što su zaliha fosfora, kalija, humusa, ili kiselost tla, te tako postaju vidljivi dijelovi parcela na kojima slaba zastupljenost neke od njih ugrožava postizanje željenih prinosa.

Kako se ova ograničenja najčešće se odnose samo na određene osobine tla i samo na određene dijelove parcele, sve materijalne i financijske resurse moguće je fokusirati prvenstveno na lokalizirano uklanjanje ovih ograničenja – ono što je potrebno, tamo gdje je potrebno.

RWA svojim kooperantima nudi nove usluge i to besplatno

4. Bilanciranje hranjiva i kalcizacijskog materijala

Radi se o izračunu potrebnih količina mineralnih gnojiva i sredstva za kalcizaciju kako bi se postigao planirani prinos željene kulture i očuvala plodnost tla, zasnovano je na matematičkom modelu koji uzima u obzir fizikalna svojstva tla (specifična težina, tekstura), kemijska svojstva tla (pH, sadržaj makro i mikro elemenata, humusa), proizvodnu tehnologiju (mineralnu i organsku gnojidbu), kao i željenu zalihu makro elemenata u tlu.

5. Izrada karata varijabilne gnojidbe

Svakoj komponenti mineralne gnojidbe i kalcizacije odgovara jedna karta varijabilne gnojidbe u digitalnom obliku, spremnom za unošenje u raspodjeljivač, koji potom autonomno odrađuje varijabilnu gnojidbu.

Zahvaljujući njima, na svakom dijelu parcele moguće neovisno o ostalim komponentama dati upravo onu minimalnu količinu svake pojedine komponente mineralne gnojidbe (MAP, DAP, TSP, KCL, CaO, …) koja je potrebna kako bi se podmirio agrokemijskom analizom izmjereni nedostatak te komponente u plodnosti tla.

Primjer uštede varijabilnom gnojidbom

6. Izrada mješavina minerlanog gnojiva prilagođenih agrokemijskoj analizi tla i potrebama korisnika

Ako varijabilna gnojidba odvojenim komponentama nije moguća zbog toga što poljoprivrednik nema odgovarajuću opremu, ili nije potrebna zbog kemijski ujednačenih parcela manjih od 5 ha, u mješaonici mineralnog gnojiva u Osijeku možemo ujednačeno izmiješati (blendirati) do 3 različite osnovne komponente mineralnog gnojiva, te tako sastaviti nove mješavine.

Primjer uštede miješanjem gnojiva 

Agrokemijske analize se provode u akreditiranom laboratoriju, te ih je moguće koristiti u smislu ispunjavanje obaveza prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu (NN 20/18.)

Kupci – kooperanti navedenu uslugu mogu koristiti već danas, ali je kako bismo u duhu principa fer korištenja, svim kooperantima osigurali jednaku dostupnost, usluga je za sada ograničena na individualne površine veće od 5 ha, pri čemu je moguće naručiti ju za onaj broj hektara koji odgovara naručenom broju tona mineralnog gnojiva.

Usluga je besplatna svim postojećim i novim kupcima RWA gnojiva i sjemenskog materijala. Očekivana ušteda u trošku mineralne gnojidbe je prosječno 200 €/ha.

RWA Hrvatska predano radi s ciljem stvaranja pouzdanog i dugoročnog partnerstva s vrijednim i poštenim poljoprivrednim proizvođačima kojima smo spremni dati podršku i ukazati povjerenje i u smislu financiranja njihove poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

RWA Hrvatska Agrokemijska analiza Analiza tla Miješanje gnojiva Gnojidba


Autor

Krešimir Grgić

Više [+]

dipl.ing.agr., voditelj primjene i razvoja poslovanja u RWA Hrvatska d.o.o., pionir primjene visoke tehnologije i precizne poljoprivrede u Hrvatskoj, s dugogodišnjim multidisciplinarnim agronomskim iskustvom.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje