Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.12.2023. 16:30

S tržišta RH se povlače sredstva za zaštitu bilja na bazi aktivne tvari klofentezin i metiram

Povlače se dva fungicida i jedan akaricid

Foto: Depositphotos/kisgorcs
  • 4.018
  • 260
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da se s tržišta Republike Hrvatske povlače dvije aktivne tvari. Riječ je o klofentezinu, a sredstvo koje ga sadrži je Apollo 50 SC čiji je vlasnik registracije tvrtka Adama Agriculture B.V.

Prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, riječ je o akaricidu koji se koristi u povrćarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu te ukrasnom bilju za zaštitu od grinja i voćnog pauka.

Na tržištu RH bit će dozvoljena njegova prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha do 11. kolovoza 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena do 11. studenog 2024.

Druga aktivna tvar koja se povlači s tržišta RH je metiram. Njega sadrže dva fungicida čiji je vlasnik tvrtka BASF SE. Riječ je o sredstvima trgovačkih naziva Cabrio Top i Polyram DF.

Prvo služi za zaštitu vinove loze i to vinskih sorti od plamenjače i pepelnice dok drugi ima nešto širu primjenu. Naime, Polyram DF se koristi u zaštiti povrćarskih kultura poput peršina, endivije, salate, rajčice, krumpira i celera. Također i za voćne vrste poput jabuke i kruške, ali i vinove loze. Neke od bolesti od kojih štiti su krastavost, hrđa, crna trulež, plamenjača i slično.   

Na tržištu Republike Hrvatske bit će dozvoljena prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja Cabrio Top i Polyram DF do 28.8.2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena do 28. studenog 2024., navode iz Ministarstva.


Tagovi

Povlačenje s tržišta Zaštita bilja Metiram Klofentezin Sredstva za zaštitu bilja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje