Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštitna sredstva
  • 08.05.2024. 15:40

S tržišta se povlače i četiri insekticida na osnovi djelatnih tvari spinetoram i spirotetramat

Riječ je o insekticidima namijenjenim suzbijanju štetnika u vinogradarstvu, voćarstvu te povrćarstvu, ukrasnom bilju i ukrasnom grmlju.

Foto: Depositphotos/kiewith (ilustracija)
  • 7.721
  • 414
  • 0

Uz tri sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari triflusulfuron, s hrvatskog se tržišta povlače i tri na osnovi djelatne tvari spinetoram.

Riječ je o sredstvima dostupnim pod trgovačkim nazivima: Radiant, Delegate 250 WG i Exalt 25 SC tvrtke Corteva Agriscience Croatia d.o.o, kojima je registracija ukinuta 30. lipnja 2024.

Na tržištu Republike Hrvatske dopušta se promet, distribucija i korištenje postojećih zalih do 30. prosinca 2024. godine, a zbrinjavanje, skladištenje i korištenje postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja do 30.  prosinca 2025. 

Riječ je o insekticidima namijenjenim suzbijanju štetnika u vinogradarstvu, voćarstvu te povrćarstvu, ukrasnom bilju i ukrasnom grmlju.

Tri sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari triflusulfuron povlače se s hrvatskog tržišta

Također, Ministarstvo poljoprivrede obavještava da se s tržišta povlači i jedno sredstvo za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari spirotetramat.

Tako je sredstvu Movento tvrtke Bayer AG ukinuta registracija za stavljanje na tržište s datumom 30. travnja 2024.

Prodaja, distribucija i primjena postojećih zaliha bit će dozvoljena do 30. listopada 2024., a zbrinjavanje, skladištenje i primjena postojećih zaliha sredstva za zaštitu bilja do 30. listopada 2025.

Riječ je o insekticidu namijenjenom suzbijanju štetnika u voćarstvu, povrćarstvu, vinogradarstvu i na ukrasnom bilju te lukovičastom cvijeću. 


Tagovi

Spirotetramat Spinetoram Ukidanje registracije Povlačenje s tržišta Insekticidi Pesticidi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).