Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pljačka stoljeća
  • 17.08.2024. 18:00

Sedam godina krao vrhunska vina svojih poslodavaca i oštetio ih za 640 tisuća eura

Nijedno otuđeno vino nije prodao, ali ni otvorio, a o sudskom epilogu će se vjerojatno još pričati

Foto: Depositphotos/iakovenko123 (ilustracija)
  • 545
  • 37
  • 0

Tehničar za održavanje iz Beaunea, u francuskoj regiji Burgundija, osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora nakon što je priznao krađu osam tisuća boca vrhunskog vina od svojih poslodavaca. Ukupna vrijednost ukradene robe procijenjena je na 641.805 eura, prenosi Decanter.

U razdoblju od sedam godina, 57-godišnji François B. sustavno je krao boce nekoliko vodećih vinarija u regiji, uključujući Maison Bichot i Drouhin.

Osam tisuća boca

Njegova krađa otkrivena je tek u veljači kada je nadzorna kamera snimila kako uzima četiri boce sa svog radnog mjesta. Policija je potom pretresla njegov podrum i kuću njegove majke, gdje su pronađena ukradena vina. 

Unatoč tome što je ukrao toliku količinu, François B. nije popio niti prodao nijednu bocu. Netaknuta su vraćena pravim vlasnicima nakon policijske istrage.  

Oženjeni otac troje djece, optužen je za krađu 1.059 butelja i 159 magnuma (boca od 1,5 litre, op.a.) vinarije Maison Bichot te dodatnih 226 boca i 25 magnuma vinarije Drouhin.

Iako je bio osumnjičen i za krađu od drugih poslodavaca tijekom 15 godina, sudski slučaj fokusirao se isključivo na butelje koje je uzeo između 2017. i 2024. godine.

Sudac u Dijonu donio je presudu kojom se osuđuje na 12 mjeseci uvjetne kazne i nalaže mu plaćanje kazne od 10 tisuća eura. Albert Bichot, koji je povratio sve ukradeno, zahtijevao je samo simboličnu odštetu od 1 eura. 

Cijenjen zaposlenik

"Ne želimo dodatno opteretiti ovog čovjeka. Bio je cijenjen, predan zaposlenik. Zato je kao tehničar za održavanje imao pristup svim sigurnim prostorijama", istaknula je Sandrine Anne, koja je zastupala Bichota. 

Njegova odvjetnica, Nathalie Lepert-de-Courville, iznijela je na sudu kako je François B. dijagnosticirana kleptomanija, kompulzivni poremećaj koji se očituje kao nesposobnost odupiranja porivu za krađom.

"Krao sam vino kako bih popunio prazninu jer sam patio od duboke depresije. Jednostavno sam volio sjediti usred podruma i promatrati ih“, izjavio je kradljivac. 

Iako se slučaj smatra jednim od najvećih pljački vinskih podruma u francuskoj povijesti François B. pošteđen je zatvorske kazne. 


Tagovi

Krađa vina Burgundija Uvjetna kazna Vinski podrum


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje