Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odrastanje na selu
  • 15.09.2023. 15:00

Seoska djeca imaju bolji imunitet - sada je i dokazano

Sada je znanstveno dokazano da boravak u prirodi, na otvorenom, i kontakt sa životinjama djeluje pozitivno na razvoj imunoloških reakcija.

Foto: Depositphoto/CroMary
  • 611
  • 331
  • 0

Nije nepoznanica da djeca na selu imaju puno bolji imunitet od djece u gradu. Razlog tome je što više vremena provode u prirodi, igraju se na otvorenom.

Ovo je potvrdila i nova irska studija, piše Agrarheute. Sada je znanstveno dokazano da boravak na otvorenom i kontakt sa životinjama pomaže u regulaciji imunološkog sustava.

Zdraviji život na selu

Istraživanje je provedeno pod vodstvom APC Microbiome Ireland (APC) i University College Cork (UCC). Rezultati podržavaju niz dokaza da izlaganje određenim stimulansima iz okoliša i faktorima načina života tijekom djetinjstva može imati značajne efekte na kratkoročno i dugoročno zdravlje osobe. Jednostavnije rečeno, život na selu znači zdravlje.

Fokus studije bio je da se utvrdi u kojoj mjeri su faktori okoliša povezani s pojavom atopijskog dermatitisa ili ekcema kod južnoafričke djece starosti između 15 i 35 mjeseci koja žive u ruralnim i urbanim sredinama. Otkriveno je da je korisno ako imunološki sustav nauči reagirati pretjerano u ranoj fazi kako bi se izbjegle štetne reakcije kasnije u životu.

Imunološki sustav djece koja su odrasla u ruralnim područjima ima nekoliko načina prepoznati prijetnje i nositi se s njima. Ispitivani su i drugi faktori, poput kako su djeca rođena, prihod i status obitelji.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Studija je otkrila da su mnogi važni faktori okoliša povezani s promjenama u izloženosti mikrobima u prvih nekoliko godina života djeteta. To je ključna faza u formiranju imunološkog sustava, jer upravo u tom trenutku on posebno reagira na utjecaje okoliša kao što su infekcije, prehrana i mikrobiom.

Taj period igra ključnu ulogu u određivanju granica i tijekovima reakcija imuniteta, a što je bitno kod ranog otkrivanja bolesti.


Tagovi

Život na selu Seoska djeca Imunitet Razvoj imuniteta Imunitet djece Zdrav život


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.