Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 20.07.2023. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Detkovac

Šest tifona na OPG-u Smolčić: Uzgoj je nezamisliv bez navodnjavanja

Obitelj Smolčić koja se bavi uzgojem povrća i ratarskih kultura već više od 10 godina koristi Ocmis sustave za navodnjavanje. Nedavno su od tvrtke Top Agro kupili novi Ocmis tifon.

Foto: Goran Gazdek
  • 6.649
  • 776
  • 0

Dvadeset i pet kilometara sjeverno od Virovitice, u mjestu Detkovac u općini Gradini, mladi Ivan Smolčić na 32 hektara, u omjeru pola - pola uzgaja povrće i ratarske kulture.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo čiji su članovi i mama Svjetlana te sestra Marija, preuzeo je od oca 2020. godine, a ranije, od vremena dok je još studirao bilingojstvo i ratarstvo na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, i on je bio član tatinog OPG-a i stjecao dragocjena praktična iskustva. Još od malena želio je ostati na selu, baviti se poljoprivredom i nikada nije bilo dileme što će studirati i čime će se baviti u budućnosti.

"Puno sam toga naučio na studiju, proširio znanja i otvorio neke nove vidike, ali teorija je jedna strana priče, a praksa nešto sasvim drugo", kaže Smolčić.

Obitelj je u virovitički kraj doselila iz Novog Slankamena u Vojvodini i sa sobom donijela vjekovnu tradiciju uzgoja povrtnih kultura. Počeli su s lubenicama i dinjama što je do tada u ovom dijelu Slavonije bilo nezamislivo, ali su vremenom, a definitivno u posljednjih nekoliko godina, odustali od tih kultura.

Zadržali povrtne kulture koje mogu raditi strojno

"Uz njih, odustali smo i od rajčica. Zadržali smo samo one kulture koje možemo raditi strojno jer nam je, iz sezone u sezonu, bilo sve teže naći dobre radnike, a unazad nekoliko godina ih uopće nema. Sve je ostalo u obitelji, sve  radimo sami", objašnjava Ivan.

Ulaganje u navodnjavanje itekako se isplati, ističe Ivan 

A to je otprilike dva hektara mrkve, sedam hektara cikle, pet pšenice, deset kukuruza i sedam hektara ječma. Gotovo cjelokupnu proizvodnju povrća predaju Enna Fruitu, vodećoj tvrtki za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća u Slavoniji i jednoj od većih u Hrvatskoj koja proizvodni pogon za preradu voća i povrća, jedan od najmodernijih u regiji, ima u Slatini. Nešto malo plasiraju na tržnicama.

Od većih poteškoća u proizvodnji izdvaja nalet divljači koju tjeraju svim raspoloživim i dozvoljenim sredstvima uključujući i noćna dežurstva kada je njihov posjet najintenzivniji, ukidanje sredstava za zaštitu od bolesti pogotovo za mrkvu i peršin i klimatske ekstreme za koje će reći da vrlo često nema sredine – ili plave ili prže.

"Prošle godine nam je u ovo vrijeme cikla izgorjela u klici. Kad prži, ako je u nicanju, nema pomoći. Ove godine smo zalijevali golu zemlju samo da možemo saditi", prisjeća se Smolčić.

Šest tifona na OPG-u 

Još dok je radio na očevom OPG-u, prije desetak godina, osiguravali su ljetinu, ali su odustali nakon što im jedne sezone, dan prije svetog Ilije, led uništio 40 posto uroda mrkve i cikle, a oni dobili samo četiri tisuće kuna jer je procjenitelj iz osiguravajuće kuće zaključio kako će se biljke oporaviti. Da ih nisu osigurali, dobili bi adekvatnu naknadu od općine ili županije kao ostali poljoprivrednici.

Navodi i divljanje cijena repromaterijala zbog kojih se neke kulture jednostavno ne isplate.

"Za ječam ove godine dobivamo 95 lipa, a sto kila petnaestice smo plaćali 800 kuna. Prinosi su bili dvije i pol tone što je još bilo i dobro, ali kad sve zbrojimo već u startu smo u minusu", objašnjava.

Kako bi postigli što bolje prinose, a time i profitabilniju proizvodnju, obitelj Smolčić još od 1995. godine navodnjava svoje površine. Tradiciju je nastavio i mladi Ivan koji nam tvrdi da je suvremeni uzgoj poljoprivrednih nezamisliv bez sustava navodnjavanja i da je vrijedan svakog ulaganja. Trenutno imaju šest tifona. Od 2010. surađuju s tvrtkom Top Agro koja se uz ostalu poljoprivrednu mehanizaciju, bavi distribucijom i servisom sustava za navodnjavanje – rolomata, pivota, lineara i hipodroma.

Točnije, već više od 10 godina koriste Ocmis sustave za navodnjavanje koje su nabavili u ovoj tvrtki.

Ocmis sustav navodnjavanja koriste 10 godina 

Ove sezone ušli su u proizvodnju s novim Ocmis tifonom čiju kupnju su sufinancirali putem natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1"Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" – ulaganja u navodnjavanje na poljoprivrednom gospodarstvu iz Programa ruralnog razvoja.

"Odlučili smo se za nastavak suradnje s tvrtkom Top Agro jer smo izuzetno zadovoljni odnosom cijene i kvalitete. Tolike godine radimo zajedno i nikada nismo imali problema. Javili se na natječaj i prošli", zaključuje Smolčić napominjući da su od iste tvrtke nabavili i plug Overum.

Napredna tehnologija i visoka kvaliteta

Kako pojašnjavaju iz tvrtke Top Agro, Ocmis rolomate karakterizira napredna tehnologija, visoka kvaliteta i izdržljivost. Standardno su opremljeni bubnjem s namotanim kvalitetnim PE crijevom specijalno dizajniranim da izdrži velike radne pritiske i trenje.

Odlikuje ih velika okretna platforma koja omogućuje laku i dugotrajnu rotaciju te turbina s BY PASSOM koja smanjuje gubitke i omogućuje veći opseg izbora brzine kretanja kolica pri niskom pritisku i malom protoku.

Za više informacija o ovim sustavima, obratite se na jedan od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

Ivan Smolčić Navodnjavanje Tifoni Top Agro Povrćarstvo Ratarstvo Ocmis sustav


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Top Agro d.o.o.

Ulica Sv. L. B. Mandića 111, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 297 355, e-mail: info@topagro.hr web: http://www.topagro.hr/