Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Simpozij agronoma
  • 12.02.2024. 15:15
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Simpozij agronoma u Dubrovniku: Potrebno je žurno revidirati europske politike

Poljoprivrednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti administriranje, a poljoprivrednom i prehrambenom sektoru potrebno je osigurati adekvatnu potporu, rekla je na otvorenju Simpozija Marijana Petir

Foto: Ivica Stanko/Odbor za poljoprivredu
  • 826
  • 96
  • 0

Otvoren je 59. Hrvatski i 19. Međunarodni Simpozij agronoma, koji se u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, održava u Dubrovniku od 11. do 16. veljače 2024.

"Pogrešno je što EU pri utvrđivanju zelene ambicije nije uvažila različite polazne osnove država članica te sa propisivanjem jednakih obveza za sve, dovodi u ugrozu nastavak poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj", rekla je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir koja je otvorila Simpozij.

Dodala je kako naši poljoprivrednici već sada koriste manje pesticida, umjetnih gnojiva i antimikrobnih sredstava u odnosu na prosjek EU, a ukoliko smanjimo njihovu upotrebu, kako to EU zahtijeva, prihranu i zaštitu bilja gotovo da nećemo biti u mogućnosti provoditi, što će biti pogubno za prinose koji su ionako već ugroženi zbog učestalih elementarnih nepogoda, stoji u priopćenju.

Pojačani administrativni zahtjevi nisu razumni

"Žurno je potrebno revidirati europske politike i uravnotežiti ih, a što je pod pritiskom prosvjeda poljoprivrednika diljem Europe ušlo u fokus donositelja odluka te je povučen sporni prijedlog o pesticidima", rekla je Petir i dodala kako i dalje ostaje pitanje nelojalne konkurencije i loših trgovinskih sporazuma EU i trećih zemalja iz kojih na naše tržište ulaze proizvodi po niskim cijenama, tretiranih sa sredstvima koja nisu dozvoljena u EU, što je loše, ne samo za naše proizvođače, već i za potrošače.

vd
Marijana Petir otvorila je ovogodišnji Simpozij agronoma u Dubrovniku

Rekla je kako nisu razumni ni pojačani administrativni zahtjevi u odnosu na dobnu i obrazovnu strukturu naših poljoprivrednika. Poljoprivrednicima treba omogućiti da proizvode hranu, smanjiti administriranje, a poljoprivrednom i prehrambenom sektoru potrebno je osigurati adekvatnu potporu, kako onu financijsku, tako i potporu u prijenosu znanja i informacija, ali i osigurati mogućnost korištenja naprednih zelenih tehnologija, koje će im olakšati tranziciju i istovremeno im osigurati pravednu i dostojnu naknadu za hranu koju proizvode za sve nas.

Potreban treći stup ZPP-a?

Podsjetila je da temeljem prijedloga Odbora, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, nije dopušteno postavljanje solara na najplodnija zemljišta, na kojima treba proizvoditi hranu, te smo time, u odnosu na druge europske zemlje, zaštitili interese poljoprivredne proizvodnje, no još uvijek treba otkloniti prepreke koje poljoprivrednicima stoje na putu proizvodnje zelene energije u vlastitom dvorištu, što nam također treba biti cilj.

Wojciechowski: Budimo svjesni rizika sigurnosti hrane, u EU svakog dana nestane 800 PG-ova

Istaknula je da je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, na nedavno održanoj sjednici Odbora, rekao kako smatra da je uz prvi stup (izravna plaćanja) i drugi stup (ruralni razvoj) potreban treći stup ZPP-a koji bi podupirao poljoprivrednike u kriznim vremenima, što je Statutarna komisija, međutim, odbila, a to je pokazatelj nerazumijevanja problema. 

fdc
Petir naglasila potrebu uključivanja akademske zajednice u traženju odgovora na klimatske promjene

Suradnja s akademskom zajednicom

Petir je posebno naglasila da je u pronalaženje adekvatnog odgovora na klimatske promjene potrebno uključiti akademsku zajednicu i težiti učinkovitom i pristupu temeljenom na dokazima i znanstveno priznatim metodama, koji će garantirati sigurnost i kvalitetu hrane, ali i jačati konkurentnost poljoprivrede. 

Najavila je da će, na inicijativu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odbor za poljoprivredu održati tematsku sjednicu "Izazovi visokoškolskog obrazovanja za potrebe sektora poljoprivrede, šumarstva i veterinarstva" i pozvala sudionike Simpozija da se uključe u raspravu o doprinosu edukacije i primjene stručnih i znanstvenih znanja u poljoprivredi, šumarstvu i veterinarstvu, korištenju novih proizvodnih trendova, suradnji gospodarskih subjekata s visokoškolskim ustanovama. 

Kao i o potrebi modernizacije studijskih programa, kao  preduvjetu za popularizaciju visokoškolskog obrazovanja u ovim sektorima i bolje pozicioniranje poljoprivredne, šumarske i veterinarske struke na tržištu rada. 


Tagovi

Simpozij agronoma Marijana Petir ZPP Klimatske promjene Nelojalna konkurencija Pesticidi Europska unija Dubrovnik


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.