Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor
  • 05.10.2024. 10:00

Slovenci proizvode traktor i to od 18 tona, a cijena - "prava sitnica"

U Sloveniji se proizvodi jedan od najvećih traktora u Europi. Što ga sve krasi, kakvi su učinci i koja mu je cijena, rekao je za Agroklub inženjer Andrej Tisnikar.

Foto: Andrej Tisnikar
  • 3.329
  • 197
  • 0

Slovenija je proizvela traktor domaće proizvodnje. I to jedan od najvećih u Europi. Nešto kao nekadašnji IMT 5500, odnosno - prava grdosija. S tim što je ovo specijalizirani šumski traktor, a riječ je o tvornici Bijol i modelu BWS 240.

Ideja je proizašla iz potrebe za vlastitom proizvodnjom, jer je Bijol sve do ovog proizvoda bio zastupnik za slovensko tržište za razne druge europske kompanije.

Deutz-ov motor i 240 konja

Pogonska snaga ovog traktora je 180 kW, odnosno 240 KS. Pogon stroja je hidrostatički s elektronskom kontrolom. Riječ je o zglobnom traktoru, širine od 2,6 do 2,78 m, ovisno od izbora guma. Kada je masa u pitanju, ne bi trebalo puno komada za testiranje mostova, jer je ovaj stroj težak cijelih 18 tona.

Specijalizirani šumski traktor od 240 KS

"Kada je kapacitet osovinskog opterećenja u pitanju, prednja osovina ima statičko opterećenje 30.000 kg, a dinamičko 15.000 s automatskom blokadom diferencijala. Na zadnjoj osovini statičko je 40.000 kg, a dinamičko opterećenje 20.000", rekao je inženjer iz Bijola Andrej Tisnikar i dodao da ga pogoni Deutz TDC 6.1 Stage V motor s vodenim hlađenjem.

Specifičan mjenjač, a na putu ide i do 40 km/h

Traktor ima hidrostatski pogon, sav je u hidraulici. Mjenjač je mehanički kojeg pokreće hidro motor. Omogućava 1. i 2. brzinu i uključivanje i isključivanje 4x4.

"Prva brzina je za rad u šumi, bezstupanjska podesiva brzina od nula do 14 km/h ovisno od broja obrtaja hidrauličnog motora. Kada je stroj u prvoj brzini, 4x4 pogon se automatski uključuje. Drugi stupanj prijenosa je za kontinuirano podešavanje brzine na putu", rekao je Tisnikar za Agroklub i dodao da je njegova maksimalna brzina na putu čak 40 km/h.

S obzirom na to da stroj ima automatsku blokadu diferencijala, oštećenja su minimalna. 

Upravljanje kao u igrici

Stroj ima dvije opcije upravljanja. Prva je, uvjetno rečeno redovna, iz kabine s okretnim sjedištem (koje ima grijanje i hlađenje). U ovom režimu moguće je upravljanje svim funkcijama stroja - dizalice, vitla, pogona...

Dva načina upravljanja

"Drugi način je preko daljinskog upravljača, joysticka koji ima funkciju naprijed/nazad, skretanja lijevo/desno, podizanja/spuštanja zadnje dozerske daske i sve funkcije vitla. Kabina je certificirana prema FOPS, ROPS i OPS standardima za pričvršćivanje sjedala."

Cijena prati učinak

Kada je učinak ovog traktora u pitanju, Tisnikar navodi da može izvući 400 kubika šume na dan.

Cijena ove "igračke" od 18 tona ovisi od opreme, a u "full" opremi traktor košta 400.000 eura.

Cijena s full opremom je 400.000 eura

Tvrtka Bijol više od 20 godina zastupa i prodaje strojeve renomiranih svjetskih kompanija, a kako posljednjih godina dodaju sve više vlastitih proizvoda, to ih ubraja i u najmlađe europske proizvođače traktora. Osim proizvodnje i prodaje, obavljaju i servis, montažu i nadogradnju. U sve to ulažu puno inženjerskog i tehničkog znanja, kako bi svoje proizvode prilagodili kupcima prema njihovim željama i potrebama.


Tagovi

Zglobni traktor Andrej Tisnikar Šumski traktor Najveći traktor Bijol BWS240 Slovenski traktor


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva