Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mateja Čalušić
  • 13.01.2024. 18:00

Slovenija ima novu ministricu poljoprivrede - zašto su je dočekali na nož?

Nova ministrica Mateja Čalušić došla je na mjesto Irene Šinko koja je smijenjena prošle jeseni

Foto: FB/Mateja Čalušić
  • 640
  • 105
  • 0

Mateja Čalušić je nova slovenska ministrica poljoprivrede koja je došla na mjesto Irene Šinko, smijenjene prošle jeseni. Imenovana je unatoč komplikacijama zbog netočnog iskaza svoje stručne spreme.

Kandidatura koja je podigla prašinu

Naime, kako piše Delo, prašinu je diglo to što ima višu stručnu spremu, a na stranicama Narodne skupštine stajalo je da je diplomirana inženjerke agronomije i hortikulture. Krivicu za "administrativnu grešku" preuzela je stranka premijera Roberta Goloba.

Franc Bogovič, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar poljoprivrede 2012-2013., je izjavio da je formalno obrazovanje kandidata za ministra važan element u obavljanju funkcije u ovom resoru, ali nije suština. Naveo je da je važnije profesionalno poznavanje sektora i poljoprivredno-prehrambenog sustava, aktualnih problema te dobro razumijevanje Zajedničke poljoprivredne politike EU.

On kod nove ministrice ne vidi navedene kvalitete te drži da će biti samo oruđe za legitimizaciju Golobovog utjecaja.

Premijer pun hvale

Premijer s druge strane, čvrsto stoji iza nje. "Ona je otvorena, pozitivna i poletna te je imala značajnu ulogu u jednom od najtežih zakona, a to je izmjena Zakona o zaštiti životinja", istaknuo je Golob. 

Oduzeli mu 24 krave jer su bile blatne - što Sloveniji donosi novi Zakon o zaštiti životinja?

Nova ministrica istaknula je da treba modernizirati i smanjiti administraciju, zalaže se za osiguranje samodostatnosti hranom te održivi razvoj stočarstva koje naglasak stavlja na dobrobit životinja. Navela je i da je voćarstvo potrebno tehnološki osuvremeniti te urediti pitanja sezonskih radnika.

Inače, njena prethodnica Šinko je smijenjena zbog nesuglasica s premijerom u vezi Uprave za sigurnost hrane te Marjanom Šarcem, ministrom obrane koji je u to vrijeme bio privremeno na čelu ministarstva poljoprivrede.  


Tagovi

Slovenija Mateja Čalušić Ministrica poljoprivrede Nova ministrica Irena Šinko Robert Golob Slovenska ministrica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.