Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene gnojiva
  • 27.07.2023. 18:00

Snažno rastu cijene gnojiva - trend se nastavlja i u kolovozu?

Ovakav trend daje naslutiti da će oni koji se nisu opskrbili u lipnju, kada su cijene bile najniže ove godine, sada morati izdvojiti znatno više novca za gnojivo

Foto: Depositphotos/shahurin
  • 7.976
  • 628
  • 0

Na svjetskim tržištima rastu cijene gnojiva, a analitičari ovaj trend očekuju i u kolovozu. 

Francusko i njemačko tržište

U Francuskoj su ovoga tjedna porasle cijene uree na 379 eura po toni što je više za 36,5 €/t u odnosu na prošli, objavljeno je na portalu terre-net. Također, KAN-a 27% je 315 eura po toni, što je 37 eura više, a za KAN 33,5% su porasle za 58 €/t, odnosno na 383,50 €/t. 

Dušična su gnojiva ondje poskupjela za 35 do 60 €/t, na što utječe i sve skuplji plin. Očkeuje se da će cijene uree nastaviti snažno rasti ovaj tjedan te da će se trend nastaviti i u kolovozu. 

U njemačkim uvoznim lukama  KAN košta nešto više od 300 eura po toni, što je dobrih 20 eura više nego početkom mjeseca, a urea 460 €/t, navodi Agrarheute

Tekući amonijev nitrat uree (AHL) je 280 eura što je više nego tjedan dana ranije. 

Isti trend u SAD

Sličan je trend i u Sjedinjenim Američkim Državama. U američkom zaljevu su cijene uree za kolovoz 363 USD/t (326€/t) za FOB (engl. free on board, transportna klauzula prema kojoj prodavatelj ispunjava svoju obvezu kada isporuči robu preko ograde broda u naznačenoj luci ukrcaja, op.a.). To je gotovo 30 USD više nego prije tjedan dana i oko 55 USD (55€) više nego na početku mjeseca. 

U lukama u Egiptu je izvozna cijena 415 USD po toni (373€/t), nakon što je krajem lipnja urea ondje koštala manje od 300 USD po toni (270€/t). 

Ovakav trend daje naslutiti da će oni koji se nisu opskrbili u lipnju, kada su cijene bile najniže ove godine, sada morati izdvojiti znatno više novca za gnojivo. 


Tagovi

Cijena gnojiva Cijena uree KAN Raste cijena Skupo gnojivo Francusko tržište Njemačko tržište


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.