Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 02.06.2021. 18:00

Sojem ptičje gripe H10N3 prvi puta zaražen čovjek

Muškarac iz Kine prvi je ikad zabilježen slučaj koji se zarazio virusom ptičje gripe H10N3. Tamošnja Nacionalna zdravstvena komisija poručila da nema mjesta panici i da je rizik od prijenosa nizak.

Foto: Depositphotos/chayakorn.lot@gmail.com
  • 140
  • 194
  • 0

Četrdesetjednogodišnji muškarac iz kineske istočne pokrajine Jiangsu potvrđen je kao prvi ljudski slučaj zaraze virusom ptičje gripe H10N3, priopćila je tamošnja Nacionalna zdravstvena komisija (NHC).

Hospitaliziran je 28. travnja nakon što mu se razvila groznica i drugi simptomi, a mjesec dana kasnije dijagnosticiran mu je navedeni soj virusa. Nakon medicinskog promatranja njegovih bliskih kontakata, kod njih nisu uočeni znakovi bolesti.

Inače, riječ je o slabo patogenoj ili relativno manje ozbiljnoj vrsti virusa peradi, a do sada nije bio zabilježen niti jedan slučaj zaraze kod ljudi. Također, iz NHC-a poručuju da je rizik prijenosa velikih razmjera - nizak.

"Ovaj soj nije vrlo čest", rekao je reutersu Filip Claes, koordinator Hitnog centra za prekogranične životinjske bolesti.

Tijekom 40 godina, a do 2018. prijavljeno je samo oko 160 izolata virusa, uglavnom kod divljih ili vodenih ptica u Aziji i nekim ograničenim dijelovima Sjeverne Amerike, a niti jedan do sada nije otkriven kod peradi, dodao je.

"Analiza genetičkih podataka virusa bit će potrebna kako bi se utvrdilo podsjeća li on na starije ili je riječ o mutaciji različitih virusa", smatra Claes.

Mnogo različitih sojeva ptičje gripe prisutno je u Kini, a neki sporadično zaraze ljude, obično one koji rade s peradi. Nije bilo značajnog broja ljudskih infekcija otkako je soj H7N9 usmrtio oko 300 ljudi u razdoblju od 2016. do 2017. godine. 


Tagovi

Ptičja gripa H10N3 Kina Zaraza Filip Claes


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #zivotinje #Lika
Naši🐎🐎 HH-ovci i 👑car 🐕Medo😍