Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptica godine
  • 18.02.2022. 16:30

Sova ušara proglašena pticom godine - što ju veže sa stočarstvom i poljodjelstvom?

Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima ušara lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja

Foto: Udruga Biom
  • 540
  • 138
  • 0

Uvjerljivom većinom glasova titulu Ptice godine 2022. osvojila je sova ušara (Bubo bubo) priopćila je udruga Biom.

"Njezinim odabirom za Pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove", navode u priopćenju.

Inače, ovaj je izbor proveden u razdoblju od 11. do 16. veljače na web-stranici udruge i od 338 glasača koji su sudjelovali u izboru, uvjerljivo najveći broj glasova (59,8 posto) osvojila je ova životinja. 

Tko joj je bila konkurencija? 

Ornitolozi udruge Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode u uži izbor su, pored ušare, nominirali jarebicu kamenjarku (Alectoris graeca) i glavatu patku (Aythya ferina).

Ušara je druga po veličini vrsta sove u svijetu koja je ime dobila po karakterističnim velikim čupercima na glavi koji podsjećaju na uši iako s njima nemaju veze, pojasnili su. Naime, ove ptice žive u monogamnim parovima i ostaju zajedno čitav život, a kada uspostave svoj teritorij, njega također ne mijenjaju.

Gnijezde se na liticama, strmcima, kamenolomima, a rjeđe na stablima ili tlu. Hrane se raznolikim plijenom poput kukaca, riba, gmazova, ptica i zečeva što ju čini važnim dijelom ekosustava. 

Rasprostranjene su duž cijelog priobalja te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru, a gnijezde se i na većini otoka, dok je u kontinentalnom dijelu Hrvatske lokalno rasprostranjena vrsta, najčešće u kamenolomima i njima sličnim staništima.

Ugrožena zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva

Iz spomenute udruge ističu da je mnogo razloga zašto je ugrožena: stradavanje od strujnog udara na električnim vodovima, krivolov, namjerno ili slučajno trovanje.

Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja.

"Vrijedni volonteri diljem Hrvatske već pet godina prate svoje lokalne parove ušara, a odabirom ušare za pticu godine želimo dodatno podizati svijest o svim prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove", poručili su iz udruge Biom.

Inače, izbor Ptice godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018. godine, koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), a potom 2019. koja je bila godina prepelice (Coturnix coturnix), te zlatovrana (Coracias garrulus) kao Ptica godine 2020.

Sudjelovanje u izboru Ptice godine prvi je put široj javnosti bilo otvoreno 2021. godine u želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj. Na taj način 2021. je za Pticu godine izabrana lastavica (Hirundo rustica).


Tagovi

Sova ušara Ptica Godine Udruga Biom Staništa ptica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.