Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stožer
  • 12.11.2023. 15:30
  • Vukovarsko-srijemska, Retkovci

Spremni za dolazak na razgovor u Zagreb, ali ne odustaju od priprema za prosvjede

Suočeni s ovakvim ponašanjem premijera i ministrice poljoprivrede, odlučni smo nastaviti borbu za prava seljaka, kažu iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

Foto: Stožer za obranu hrvatskog sela
  • 3.312
  • 226
  • 0

Stožer za obranu hrvatskog sela izražava duboko nezadovoljstvo zbog nedolaska premijera i ministrice poljoprivrede na sastanak u Retkovcima, zakazan 10. studenog u 11:59 sati, radi rješavanja krize uzrokovane Naredbom o svinjskoj afričkoj kugi, priopćili su danas. 

"Seljaci ne odustaju od borbe za svoja prava i nastavljaju s pripremama za prosvjede. Odlučni su u svojoj namjeri da neće stati dok njihovi zahtjevi ne budu usvojeni", naglašavaju pritom navodeći da im je premijer nakon propuštenog sastanka preko medija docirao, izjavivši da mu seljaci i Stožer neće diktirati gdje i kada će doći.

Ministrica je, dodaju, odgovorila "5 do 12", pozivajući ih na sastanak u Zagreb u ponedjeljak u 16:30 sati. Premda već financijski na rubu i opterećeni ovim troškom putovanja, spremni su otići te zahtijevati hitno rješavanje njihovih problema i usvajanja zahtjeva.

Ništa od pregovora, premijer i ministrica nisu se odazvali pozivu Stožera za obranu sela

U međuvremenu su iz Ministarstva naveli da je do 10. studenog, isplaćeno 5,9 milijuna eura za 934 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih životinja.

Ističu i da na dan 9. studenoga nije potvrđen niti jedan pozitivan slučaj u zoni ograničenja te da opada broj zaraženih objekata.

Također, u e-Savjetovanju je Program državne potpore proizvođačima svinja većih klaoničkih težina zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijedan 3 milijuna eura.

Objavljen je i Pravilnik o provedbi Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka vrijedan 5.000.000 eura.

Cilj Programa je dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za tovne svinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera kontrole za suzbijanje ASK. Podnošenje Zahtjeva za potporu za grla tovnih svinja otpremljenih na klanje od 26. lipnja do 15. listopada 2023. godine započeo je 11. i traje do 20. studenoga 2023. godine.

Zahtjev za potporu

Za grla tovnih svinja otpremljenih na klanje od 16. listopada do 31. prosinca 2023. godine, Zahtjev za potporu podnosi se od 1. do 15. veljače 2024. godine.

Popunjava se putem AGRONET-a izravno ili u podružnicama APPRRR-a. Po popunjavanju putem AGRONET-a podnositelj je dužan dostaviti ispisani i ovjereni zahtjev na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: "Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge“.

Uz Zahtjev se prilaže:

  • Popunjena i ovjerenu Izjava o ispunjavanju uvjeta prihvatljivosti i drugim plaćanjima za iste prihvatljive troškove
  • Preslike izdanih računa/otkupnih blokova i dokaze o zaprimljenoj uplati za grla svinja isporučena izravno u klaonicu i evidentirana u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja kao T1 ili T2 u razdoblju od 26. lipnja do 15. listopada 2023. godine.

Podnositelj je dužan i putem elektroničke pošte na e-mail adresu trgovinske.mjere@apprrr.hr, dostaviti popunjenu Tablicu isporuke svinja.


Tagovi

Stožer za obranu hrvatskog sela Afrička svinjska kuga Premijer Ministrica Razgovor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo