Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovina
  • 18.10.2013. 09:42

Srbija i BiH će zadržati opseg trgovine s RH?

Europska komisija će pozvati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju da što prije pristanu na promjene svojih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine između članica EU-a i članica CEFTA-e

Foto: freepik.com
  • 249
  • 12
  • 0

Europska komisija će pozvati Bosnu i Hercegovinu i Srbiju da što prije pristanu na promjene svojih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine između članica EU-a i članica CEFTA-e nakon ulaska Hrvatske u EU. Komisija poziva Srbiju i Bosnu i Hercegovinu da hitno preispitaju svoje stajalište kako bi se što prije njihovi Sporazumi prilagodili ulasku Hrvatske u EU i kako bi se zadržao tradicionalni opseg trgovine. Europska komisija donijela je strategiju o proširenju i glavne izazove za razdoblje 2013. - 2014. te izvješća o napretku šest zemalja zapadnog Balkana - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Kosovu - te Turskoj i Islandu, koji je ove godine samonicijativno prekinuo pristupne pregovore.

Komisija u svojoj strategiji proširenja ističe primjer Hrvatske, kao prve zemlje koja je uspješno prošla kroz proces stabilizacije i pridruživanja i prve zemlje koja je ušla u EU, a koja je bila ozbiljno zahvaćena ratom u bivšoj Jugoslaviji. "Komisija naglašava važnost hrvatske deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočoj Europi. Za pohvalu je hrvatska spremnost da iskoristi svoju jedinstvenu poziciju kao prva članica koja je bila ozbiljna zahvaćena ratom kako bi pružila poliitčku i tehničku potporu svojim susjedima na putu prema EU-u", kaže se u nacrtu dokumenta.

Kod svih zemalja koje imaju europsku perspektivu zabilježen je određeni napredak, osim u Bosni i Hercegovini, koja je, kako se navodi, u potpunom zastoju. Politički predstavnici u BiH ne dijele zajedničku viziju u kojem smjeru bi zemlja trebala ići i kako bi trebala funkcionirati. Srbija i Kosovo su pak, povijesnim dogovorom o normalizaciji odnosa postignutim u travnju, napravili veliki iskorak u europskim integracijama.

Foto: freepik.com


Tagovi

Trgovina Srbija BiH Balkan CEFTA