Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maline
  • 08.07.2013.

Srbija: Potencijal izvoza malina pola milijarde dolara

Srbija bi od izvoza malina mogla zaraditi od 400 do 500 milijuna dolara, ukoliko bi unaprijedila proizvodnju tog voća, izjavio je savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković

Foto: RGBStock.com
  • 356
  • 18
  • 0

To je gotovo četiri puta više nego sada, rekao je Stanković i podsjetio da Srbija od izvoza malina godišnje zarađuje od 120 milijuna dolara do maksimalno 140 milijuna dolara.

On je ukazao da je Srbija trenutno treći proizvođač maline na svijetu, iza Poljske i Rusije, navodeći da se u Srbiji poslednjih pet godina maline proizvode u prosjeku na 15.000 hektara.

Prosjek proizvodnje malina u Srbiji je 81.000 tona godišnje, a prosječan prinos je četiri tone po hektaru. U domaćoj proizvodnji dominantne su dve sorte malina - "vilamet" (87 odsto) i "miker", koja je nešto produktivnija sorta.

Posjedi su relativno mali i usitnjeni, bez sistema za navodnjavanje i prihranjivanje, a produktivnost je dosta slaba, malina se nehigijenski bere i pakira, tako da je mala proizvodnja prve klase, i tu gubimo u trgovini, objasnio je Stanković.

Smatra se da se proizvodnjom i prometom maline u Srbiji bavi oko 50.000 ljudi, a zapadna Srbija ima najkvalitetnije uvjete za proizvodnju maline, kazao je Stanković.

On ističe da je kvaliteta srpske maline nesporan, ali bi Srbija morala unaprijediti tu proizvodnju, prije svega uvođenjem visokoproduktivnije sorte na plantažnim zasadima, pod sistemima za navodnjavanje i protugradnim mrežama.

Foto: RGBStock.com


Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Srbija Maline Izvoz

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB