Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska gastronomija
  • 29.05.2024. 09:00
  • Zadarska, Pag

Srednjoškolci pokrenuli projekt Pag na meniju za očuvanje tradicionalnih jela

Učenici su prikupili zavidan broj recepata starinskih jela paških težaka, ribara, čobana, ali i gradskog plemstva te izdali i knjižicu odabranih sa svih strana otoka, zapisanih paškim, novaljskim, kolanjskim i povljanskim dijalektom.

Foto: Srednja škola Bartula Kašića Pag
  • 263
  • 35
  • 0

Srednja škola Bartula Kašića na Pagu pokrenula je projekt revitalizacije tradicijske gastronomije ovog otoka pod nazivom Pag na meniju. On uključuje pripremu i prezentaciju tradicionalnih jela s ciljem njihovog ponovnog uvođenja na otočku gastro scenu, stoji u priopćenju.

"Ovdje je razvijena svijest lokalnog stanovništva i javnih institucija o važnosti autentične gastronomije kao turističkog proizvoda, a svojim aktivnostima naša škola želi osvijestiti i kako su upravo škole, a posebno one na otocima pune pametnih i vrijednih mladih ljudi u koje zajednica itekako treba ulagati", rekla je ravnateljica Marija Čemeljić Pećirko otkrivši i da su mala, a ujedno i jedina otočna srednja škola u Zadarskoj županiji. 

Izdali knjižicu odabranih recepata

Dodaju također da ova mala škola već 20-ak godina aktivno radi na pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela svog otoka s ciljem podizanja digniteta i važnosti ugostiteljske struke, ali i očuvanja jednog važnog dijela baštine i identiteta. Učenici su prikupili zavidan broj recepata starinskih jela paških težaka, ribara, čobana, ali i gradskog plemstva te izdali i knjižicu odabranih sa svih strana otoka, zapisanih paškim, novaljskim, kolanjskim i povljanskim dijalektom. 

Svaki recept "preveden“ je i na standardni hrvatski jezik, a knjižica koja je svjetlo dana ugledala 2014. godine, u lipnju 2019. prevedena je i na engleski, talijanski i njemački jezik, a njeno 3. dopunjeno izdanje 2020. godine dobilo je oznaku HOP, Hrvatski otočni proizvod od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

v
Radi se o starinskim jelima za koja su se godinama prikupljali recepti

"Kad pomislite na sol, sir, čipku i kamen, vjerojatno vam, baš kao i nama, misli pobjegnu ka ovom uistinu osobitom otoku, koji je doslovno satkan od samih brendova", poručuju iz škole, kao i to da je projekt krenuo kao mudra učenička inicijativa te da vodi jednoj svijetloj turističkoj budućnosti.

"Ova ideja se vremenom pretvorila u pravu misiju da se tradicionalna gastronomija otoka Paga implementira u standardnu ponudu renomiranih ugostiteljskih objekata na cijelom otoku", zaključili su, a dodaju da su je prepoznale i podržale turističke zajednice Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, kao i udruženja obrtnika Novalja i Pag.


Fotoprilog


Tagovi

Srednja škola Bartula Kašića Pag Starinska jela Tradicionalna jela Gastro knjižica Projekt Marija Čemeljić Pećirko


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.