Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sloboda medija
  • 03.05.2024. 12:00

Sretan Svjetski dan slobode medija svima koji slave

Rad novinara je važniji nego ikada prije. U fokusu i životnoj opasnosti su oni koji izvještavaju o ekološkoj krizi. Vijeće EU upozorava i da se ove godine održavaju izbori u 60 zemalja svijeta

Foto: Vedran Stapić
  • 385
  • 40
  • 0

Svjetski dan slobode medija obilježava se danas, 3. svibnja, već 30 godina. Svrha mu je podsjetiti vlade svih zemalja svijeta na važnost slobode traženja, davanja i primanja informacija, te da one u svom radu moraju biti posvećene i otvorene za propitivanje i kritiku novinarki i novinara. 

Oči i uši na terenu 

Vijeće Europske unije u svom je priopćenju podsjetilo kako se ove godine izbori održavaju u više od 60 zemalja cijelog svijeta te da je rad novinara važniji nego ikada prije. 

"Kao naše oči i uši na terenu, novinari moraju biti zaštićeni uvijek i svugdje", poručuju dodajući da EU oštro osuđuje sve oblike nasilja nad novinarima zbog njihova rada, uključujući prijetnje, bez obzira na to primjenjuju li ga državni organi, organizirane skupine ili pojedinci. 

Naglašavaju kako se neovisni mediji globalno suočavaju s raznim egzistencijalnim prijetnjama. "Danas, više nego ikad, moramo poduzeti odlučne mjere kako bismo osigurali da mediji mogu djelovati u održivim političkim, gospodarskim i pravnim uvjetima", ističu zaključivši kako je EU u tu svrhu unutar svojih granica poduzeo važan korak donošenjem Europskog akta o slobodi medija kojim se želi povećati uredničku slobodu, zaštititi novinarske izvore i povećati transparentnost vlasništva nad medijima u EU-u.

Ubijena 44 novinara koja su izvještavala o okolišu

Ovogodišnja tema, "Tisak za planet: Novinarstvo u suočavanju s ekološkom krizom", želi naglasiti ključnu ulogu novinarstva i slobode izražavanja u komuniciranju gorućih ekoloških izazova našeg planeta, stoji u priopćenju UNESCO-a.

No, porazna je činjenica da je sve više nasilja i zastrašivanja upravo onih koji izvještavaju o okolišu i klimatskim promjenama. Naime, u posljednjih 15 godina je 749 novinara ili medija koji su pisali o ovim temama bilo meta fizičkog nasilja, pritvaranja i uhićenja, internetskog uznemiravnaja, a ubijeno je najmanje 44 onih koji su istraživali pitanja okoliša. 

U tom su razdoblju porasle i dezinformacije na internetu zbog čega je važna još jača podrška onima koji informiraju o činjenicama temeljenima na znanosti. 

Osim fizičkih napada, trećina ispitanih novinara rekla je da su bili cenzurirani, a gotovo polovica (45%) su podlegli autocenzuri izvještavajući o okolišu, zbog straha od napada, razotkrivanja izvora ili jer su bili svjesni da su njihove priče u sukobu s interesima sudionika u temi. 

Iako je medijska scena raznolika i dinamična, Hrvatska vlada ne uspijeva zaštititi novinare od SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala. Čak je i sama prijetnja slobodi medija, upozoravaju Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću o slobodi medija u svijetu. Hrvatska je prema njihovu Indeksu slobode medija pala s 42. na 48. mjesto. 

"Bez pouzdanih znanstvenih informacija o tekućoj ekološkoj krizi, ne možemo se nadati da ćemo je prevladati. Pa ipak, novinari na koje se oslanjamo da istražuju ovu temu i osiguravaju dostupnost informacija suočavaju se s neprihvatljivo visokim rizicima, a dezinformacije povezane s klimom raširene su na društvenim mrežama", upozorila je glavna direktorica UNESCO-a, Audrey Azoulay poručivši da na Svjetski dan slobode medija moramo potvrditi svoju predanost obrani slobode izražavanja i zaštiti novinara diljem svijeta.

I za kraj, razmislimo o poruci Benjamina Franklina, jednog od utemeljitelja Sjedinjenih Američkih Država čije su riječi danas i u ovom dijelu Svijeta više nego aktualne: "Tko god želi srušiti slobodu nacije mora početi s pokoravanjem slobode govora". 


Tagovi

Svjetski dan slobode medija Sloboda medija Benjamin Franklin Ekološka kriza Ekološko novinarstvo UNESCO Sloboda govora


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.