Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed u Srbiji
  • 17.11.2023. 10:10

Srpski poljoprivrednici prosvjeduju peti dan, blokirano je više od 20 mjesta diljem zemlje

Prosvjed prate i prijeteći pozivi te ucjene poljoprivrednika, ali ne odustaju. Čeka se odgovor tamošnje Vlade.

Foto: Mileta Slankamenac
  • 400
  • 99
  • 0

Poljoprivrednici Srbije ulaze u peti dan prosvjeda. Proizvođačima okupljenima iz četiri udruženja koja predvode blokade, Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, pridružuje se još kolega.

Za sada su blokade u Novom Sadu, Subotici, Kikindi, Aradcu, Somboru, Zrenjaninu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Rači (kragujevačkoj), Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Baču, Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Pivnicama, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu i Vršcu.

"U planu nam je blokada prilaza autocesti kod Kaćke petlje od 11 do 14h, ali će to možda zbog kiše biti pomaknuto ili ćemo ostati ispred Rafinerije. Sada baš pljušti", kaže Goran Filipović iz Kisača koji se nalazi trenutno ispred novosadske rafinerije, gdje sa svojim kolegama očekuje odgovor Vlade

Čekaju odgovor Vlade 

"Oni su nama napisali što su učinili, mi smo njima odgovorili da provedu potpisano, pa onda možemo pregovarati dalje", dodaje. 

Parkirani traktori kod Čelareva

Poljoprivrednici Vršca su se danas pridružili kolegama koji demonstriraju.

"Blokiran je most u Vlajkovcu, put Beograd - Temišvar. Ima nas preko 40 traktora i stiže još. Do 10h blokiramo, pa ćemo pustiti ljude koji čekaju i onda ćemo na dva sata blokirati", rekao je za naš medij Bogdan Stojanov iz Vršca. 

Prosvjed poljoprivrednika u Srbiji: Mehanizacijom blokirali puteve

Broj traktora se pojačava i u Kikindi. Jučer je bilo dvadesetak traktora iz okolnih sela, a danas stiže pojačanje iz Bašaida.

Bavanište od jutros

"Krećemo se okupljati u 10:30, da bi u 11h bila prva blokada od sat vremena, pa pola sata puštanje, pa će takva biti dinamika do večernjih sati. Svi ćemo biti koncentrirani kod kružnog toka, na putu Kikinda - Bašaid kod kružnog prijelaza", javio je Radomir Krnić iz sjeverobanatskog grada.

Satnica blokade u svakom mjestu je drugačija i ovisi od dogovora poljoprivrednika i vremenskih uvjeta.

Prijetnje poljoprivrednicima 

Inače, prosvjed srpskih poljoprivrednika prolazi i uz prijeteće pozive. Prvo je grupa nepoznatih ljudi blokirala izlaz iz kuće poljoprivredniku i sudooniku prosvjeda Jovanu Jovanovu. Kasnije su kolege poljopriovrednici svojim strojevima blokirali automobile spomenute grupe, kako bi pružili podršku Jovanovu.

Nakon ovog slučaja, prijeteće pozive dobili su i kikindski paori. Nepotvrđena je informacije da je bilo oko 300 njih iz Sjevernog Banata koji su doživjeli ovakve pozive. 

"Tri puta su me zvali, prvi put je bilo, je l' sam ja taj koji je glavni, je l' ja istjeravam traktore i blokiram puteve, a on će doći sutra s bagerom i bagerom će prijeći preko mene, psovao mi oca, majku i vrijeđao porodicu. Drugi i treći poziv sam snimio, gdje su rekli da su ispred kapije, da izađem napolje, onda da smirim ljude da odustanu od toga da u budućnosti ne bih imao problema ni ja ni moja obitelj", otkrio je Radomir Krnić iz Kikinde, koji je ove dvije snimke poziva bez identifikacije predao policiji, a koji će biti predati tužiteljstvu. 


Tagovi

Blokada Goran Filipović Bogdan Stojanov Radomir Krnić Blokirani putevi Satnica blokade Vlada Srbije Prosvjed u Srbiji Poljoprivrednici na cesti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...