Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina
  • 12.07.2013.

Srpski vinari žele pomoć

Srpski vinari žele pomoć: Ugrožavaju nas Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci

  • 223
  • 11
  • 0

Vinari iz Srbije zahtjevaju od države da uvede red na tržištu vina, jer nekontrolirani uvoz ovog pića ugrožava domaću proizvodnju.

Ugroženi su i potrošači kojima se nude nekvalitetna i sumnjiva vina. Očekuju i da im država omogući reciprocitet, odnosno iste uvjete i na tržištima sa kojih se uvoze vina u Srbiju.

Domaći proizvođači tvrde da vina iz Srbije teško pronalaze put na tržištima Makedonije i Crne Gore, a u Hrvatskoj i Sloveniji ih nema. Dušan Stojanović, suvlasnik Jagodinske vinarije, kaže da se očekuje dobra berba, ali je neophodna reakcija države na zaštiti domaćih vina.

"Srbija praktično ne kontrolira uvoz vina. Uvozi tko šta hoće i kako hoće. Vina iz Crne Gore stižu bez fitopatološkog nalaza, što je nedopustivo i nezakonito. S druge strane, domaćim vinarima uvode se kontrolni brojevi, zabranjuje geografska odrednica u nazivima vina, pa čak i nazivima vinarija. Kažu to traži Europa. Da li će Europa na isti način zabraniti „porto" ili „bordo". Krajnje je vreme da Srbija počne da štiti domaću proizvodnju, jer tako najbolje zaštiti sebe. U tome treba da se ugleda na susjede", kaže Stojanović.

Stojanović naglašava da slovenačka i hrvatska vina preovladavaju u trgovinama, a istovremeno je „nemoguća misija" pronaći srpsko vino u okruženju.


Izvori

seebiz.eu


Tagovi

Vinari Domaći proizvođači Vino Berba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled