Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od tuče
  • 04.06.2024. 11:00

Štete od tuče: Suverenisti od ministra traže hitnu uspostavu protugradne obrane

Mnogi su usjevi već sada nastradali, a vegetacija i sezona poljoprivrednih poslova je tek na početku.

Foto: Facebook/Posjeti Ilok
  • 2.488
  • 174
  • 0

Ponovno se potegnulo pitanje uspostavljanja protugradne obrane, i to nakon niza jakih nevremena koji su pogodili dijelove Hrvatske u zadnjih nekoliko dana. Mnogi su usjevi već sada nastradali, a vegetacija i sezona poljoprivrednih poslova je tek na početku.

Naime, Hrvatski suverenisti danas su od ministra poljoprivrede Josipa Dabre zatražili hitnu uspostavu sustava protugradne obrane. Njihov saborski zastupnik Marijan Pavliček u svom je priopćenju rekao da zahtijevaju da se u što kraćem roku u skladu sa Zakonom o zaštiti od tuče ponovno aktivira sustav koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća.

Podsjetio je da ga je Vlada premijera Plenkovića u prethodnom mandatu odlučila prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje da mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako on ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče.

Ivan Güttler: Na obranu od tuče trošimo gotovo 1,3 milijuna eura, a nije učinkovita

"S tom tezom ne slažu se ni poljoprivrednici ni raketari koji su desetljećima bili na "prvoj crti obrane od tuče"", rekao je Pavliček.

Samo jučer, ogromne štete u četiri županije 

Koliki su razmjeri jučerašnje štete od nevremena, govore i podaci Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a. Prema njima, grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom zahvatilo je Koprivničko-križevačku županiju odnosno Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je 100-tinjak dojava koje su se odnosile na poplavljivanje podruma obiteljskih kuća. 

ŽC 112 Varaždin zaprimio je više dojava, a pozivi se odnosili na poplavljene podrume i dvorišta, dok je mjesto Kućan Marof ostalo bez opskrbe električnom energijom te je otklanjanje kvara u tijeku. 

Centar Vukovar zaprimio je dojave o posljedicama grmljavinskog nevremena praćenog kišom i vjetrom koje je zahvatilo područje Iloka, a pozivi su se odnosili na poplavljene podrume, srušena stabla u dvorišta i na električne vodove te odnesene crijepove s krovova. 

Tijekom poslijepodneva područje Bjelovarsko-bilogorske županije zahvatilo je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakom kišom te je centar 112 Bjelovar zaprimio 10-ak dojava o zaplavljenim dvorištima i podrumima. Zbog bujične vode poplavljena je i zatvorena za promet županijska cesta Grubišno Polje – Daruvar u mjestu Donja Rašenica. 


Tagovi

Zaštita od tuče Protugradna obrana Marijan Pavliček Hrvatski suverenisti Štete od tuče Štete u poljoprivredi


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.