Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stayr 4120 PLUS
  • 09.09.2023. 10:30

Steyr 4120 PLUS unaprijeđenih karakteristika - koje su to novine?

Koje su to velike stvari u "malom" Steyr-u?

Foto: Đorđe Lalić
  • 2.130
  • 169
  • 0

Pored austrijskog sela Breitstetten, na Farming red prezentaciji koje su organizirale kompanije Väderstad, Case i Steyr, potonja je predstavila novi model traktora - Steyr 4120 PLUS. Zašto se mijenjalo ime i zašto PLUS, otkriveno je i Agroklubu. Prije svega, jer je PLUS povijesno ime Steyr-a, kako nam je rekao marketing menadžer u "CNH Industrial" Federico Condini, a i zato što su htjeli povezati bogatu povijest brenda sa snažnom budućnošću. Ali i zato što su u ovaj traktor dodane nove, bitne promjene.

Kako Condini kaže, ovaj traktor opisuju tri glavne karakteristike - dizajn, udobnost i snaga.

Dizajn

Ovo je potpuno novi dizajn u odnosu na sve prethodne modele ove kompanije. Riječ je o prvom traktoru kompanije Steyr "lansiranom" u ovoj liniji, ali neće biti i jedini, jer će se ovaj stil koristiti i u budućnosti. Odlikuju ga oštre linije, modernije je izvedbe i u skladu sa vrijednostima brenda.

"Prelijep je i sviđa mi se. Ali dizajn znači i to što je iznutra. Unutar haube se nalazi čuveni 3,6-litarski četverocilindrični Fijatov motor sa "Stage V" standardom ispušnih plinova. Sve je to ispod haube, ništa ne vidite izvana", kaže Condini i dodaje da dizajn omogućava i dobru vidljivost za vozača.

Vozaču je omogućena dobra vidljivost u svim pravcima

"Tu je i novi auspuh u obliku slova U. Ovakav dizajn omogućava bolju vidljivost i veliko olakšanje, pogotovo kada se radi duže vremena s prednjim utovarivačem", navodi ovaj marketing menadžer i dodaje da traktor posjeduje i novi tank za gorivo većeg kapaciteta nego ranije.

Udobnost

Pored dobre frontalne vidljivosti za vozača, veoma visokog vjetrobranskog stakla, traktor na gornjoj strani također ima i krov koji se može otvoriti.

"Također, sada imamo funkciju i kočnica-kvačilo. Ovo je novo na njemu, što znači da samo kočimo i kvačilo se spaja, nema potrebe da se pritiska papučica. Imamo i novi prilagodljivi, varijabilni volan", kaže Condini.

Gledalo se na svaki detalj

Na stražnjem dijelu se nalazi nešto što su do sada imali samo na traktorima s više konjskih snaga, a to je suspenzija kabine. To je dodatan razlog zašto se moralo dodati  ono PLUS, jer ovaj stroj posjeduje mnogo funkcija koje krase traktore većih konjaža.

Snaga

Možda njegov dizajn prekriva snagu koju posjeduje, ali ovaj stroj ima podiznu moć od čak pet tona

"Sada možemo staviti gume od 38 inča koje ranije nismo mogli. Imamo i pumpu od 80 litara, koja je veća nego ranije za upravljanje utovarivačem, za bilo kakvu hidrauliku. I u kabini su neke nove promjene. Tu je digitalna instrument tabla za vozače, monitor od 12 inča i RTK tvornički ugrađena opcija za upravljanje preciznošću", naveo je Condini.

Traktor ima poboljšanu hidrauliku i veću podiznu moć

Još jedna bitna stvar - novina za ovu veličinu traktora je što će telematika biti u standardnoj opremi. 

"S tim monitorom možemo upravljati bilo kojom vrstom opreme koja je povezana ISOBUS-om", navodi ovaj menadžer.

Steyr je ovim unaprijeđenim karakteristikama, na traktoru "manje" snage, svim gore navedenim odgovorio na pitanje s početka. 


Tagovi

Steyr 4120 PLUS Novi dizajn Suspenzija kabine Telematika ISOBUS Austrija Federico Condini


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja